Az úszás mumus

– Gyermekkoromban sokat úsztam. – A mellúszás még megy valahogy, de háton félek. – Melyik az a pillangó? – Csak, ha leér a lábam! – Unalmas.

Ha egy társaságon belül szóba kerül az úszás, rendszerint ezekhez hasonló megnyilvánulások hangzanak el. Valójában mindegyik mögött ott lapul, a ki nem mondható, teljes megvetést és lenézést előidéző érzés: Nem tudok úszni. De ezt vajon miért nem ismerjük el? Mert a társadalom szerint az úszás ?alap?, és ha valaki nem tud, az ?ciki?.

Pedig egyáltalán nem az. Érdemes kortól függetlenül rászánni magunkat a megfelelő úszástechnika elsajátítására, hiszen gyerkőcünk előtt már tényleg kellemetlen lehet annak hiánya.

Az úszni tudás fogalma relatív. Nem is lehet, nem is kell behatárolni, mit is jelent pontosan a terminus. A lényeg, hogy örömünket leljük ebben az egészséges, sok izomcsoportot megmozgató, és gyakorlatilag bárhol gyakorolható sportban. De figyeljünk a technikára! Fő a biztonság!9627Úszhatunk uszodában, strandon, élővízben, legrosszabb esetben pedig, a szobában a földön, hason fekve. A jótékony hatás minden esetben garantált. Jó a gerincnek, fejlődik a koncentrációs készség, megtanuljunk összehangolni testrészeinket. Egy-egy hossz alkalmával elmélázhatunk, de agyunkat kikapcsolva átadhatjuk magunkat a delfinné válás érzésének is. Ha nem lenne elég a sebesség, hasítsunk békalábbal!

Fontos azonban számba venni az úszásélményt meghiúsító tényezőket. Elsődleges a megfelelő technika elsajátítása. Inkább csak egy úszásnemet ismerjünk, de azt alaposan! Másodszor legyen megfelelő felszerelésünk, az úszószemüvegbe alá ne szivárogjon víz! A párásodás ellen nyálunkkal védekezhetünk. Nyárra ajánlatos az uv szűrős szemüveg beszerzése.9628Fontos még, hogy betegyük a fejünket a vízbe, hiszen ellenkező esetben amellett, hogy nagymamássá válik a figura, nyakunk is bánhatja! Ha ezt viszont szemüveg nélkül tesszük, hamar begyulladhat szemünk. Negyedrészt vízbe menetel előtt, ha van lehetőség, zuhanyozzunk, de legalább karunkat és szívünk környékét fröcsköljük le vízzel! Vigyázzunk egymás testi épségére, hagyjunk teret egymásnak!

Végül, de nem utolsó sorban fontos minden úszás után az alapos tisztálkodás. Közös zuhanyzók esetében érdemes az erre a célra hozott papuccsal belépni, számos veszélyt elkerülve ezzel.

Ne felejtsünk el azonban-főleg élővíz esetén-tudásszintünknek megfelelő mélységű és minőségű vízbe menni. Ehhez viszont az elsődleges lépés, hogy feltegyük magunknak a szembesítő kérdést: tudunk-e biztonságosan úszni.

Forrás: