Jin-Jang módszer

Ajánlható azoknak, akik a természetes módszerek hívei, akik életmód-változtatásra készülnek és akik jobban oda akarnak figyelni saját szervezetük jelzéseire.

Ezzel a diétával elérhetjük, hogy súlyunkat karbantartsuk. Hosszú, életvitelszerű alkalmazás esetén jelentős súlycsökkenést is elérhetünk.

Csökkentheti a reumás, diabéteszes, érelmeszesedéses, csontritkulásos, allergiás, ekcémás panaszokat.

A módszer lényege

A távol-keleti táplálkozási elveknek megfelelően egyenlő, 50-50%-os arányban együnk jin és jang típusú ételeket. Ezzel helyreállíthatjuk szervezetünk felborult egyensúlyát, amely alapvetően eltolódott a jin típusú ételek fogyasztásának irányába. A jang típusú táplálékok viszont hosszabb időre elnyomják az éhségérzetet is, így segítségünkre lehetnek a súlycsökkentő étrend megvalósításában.

Feltételek, követelmények

Mindig figyeljünk arra, hogy szervezetünk mit kíván.

A meleg (jang) éghajlaton élők részesítsék előnyben a déligyümölcsö­ket, a kalóriaszegény dinnyét, a salátákat, a hideg italokat.

A hideg (jin) éghajlaton élők fogyasszanak sült és főtt ételeket, ká­posztát, fejes salátát, céklát, zellert, sárgarépát.8573

Ideális testsúly kalkulátor

Ideális testsúly kalkulátor

A diéta leírása

Amennyiben túlnyomó részben jang típusú ételekből választjuk meg étke­zési fogásainkat, akkor hosszú távon jelentős súlycsökkenést érhetünk el.

A jang típusú ételek általános jellemzői: kemény vagy puha, de nem folyékony sós, keserű, száraz, forró.

A jin típusú ételek általános jellemzői: hideg, nedves, folyékony édes, tejszínes, zsíros, ropogós, illatos. Ezeket lehetőleg kerüljük.

Étrend

Jang értékű élelmiszerek, amelyek a szervezetünk számára rendkívül hasznosak.6283Zöldségek: karfiol, brokkoli, cikória, endívia, fejes saláta, édeskömény zöldbab, fejes káposzta, gyömbérgumó, sárgarépa, fokhagyma, kara­lábé, vöröshagyma, pitypang, hónapos retek, lila káposzta, zeller, spe­nót, kelkáposzta, póréhagyma

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, bogyós gyümölcsök, meggy, szilva, őszi­barack

Húsok: szárnyasok, marhahús, vadhús

Halak: heck, hering, kaviár, rák, lazac, makréla, tonhal

Zsiradékok: növényi olajak

Italok: zöld tea, gyógynövénytea

Tejtermékek: kecskesajt, rokfort, camembert, túró, író

Vegetáriánus fehérjék: tökmag, szezámmag, szója, tofu, napraforgómag

Forrás: