Vérteszttel a cukorbetegség okozta halálozás ellen

Ausztrál kutatók szerint egyszerű vértesztek segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő halálozás kockázatának megállapításában.

A Sidneyi Egyetem társprofesszoraként dolgozó Graham Hillis 3862 páciens bevonásával végzett vizsgálatot, a résztvevők mindegyike 2-es típusú cukorbetegséggel küzdött.

A tanulmány eredményei szerint két rendelkezésre álló vérteszt is segíthet azoknak a magas kockázati csoportba tartozó pácienseknek a kiszűrésében, akiknél a legmagasabb a halál vagy a szívroham kockázata. Hillis szerint a kockázati mérték jobb megállapítása segíthet az orvosoknak abban, hogy intenzív kezelések és további vizsgálatok révén életeket mentsenek meg.

"Az olyan egyszerű szűrések, amelyek jobban kimutatják a magas kockázati kategóriába tartozó pácienseket, rendkívül értékesek lehetnek" – húzta alá Hillis a Diabetes Care című folyóiratban közölt tanulmányához írt jelentésében.

cukorbetegseg2

A 2-es típusú cukorbetegséggel élő emberek esetében megemelkedett a halálozás kockázata, ám egészen mostanáig az orvosok nem tudták, hogy a 946 ezer ausztrál páciens közül kinek van szüksége különleges figyelemre.

Világszerte több mint 350 millió ember küzd 2-es típusú cukorbetegséggel, amely a világ egyik leggyorsabban terjedő krónikus betegsége.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.