Top 12 intő jel, hogy a vércukorszint kicsúszott az ellenőrzésünk alól – 2. rész

A diabétesz klasszikus, árulkodó jelei

Nem stimmel velünk valami mostanában? Kimerültek vagyunk, gyakran kell vécére mennünk, olykor szédülés, lábdagadás gyötör? Valószínű, hogy a vércukorszint kicsúszott ellenőrzésünk alól. Tudjuk meg, így van-e!

A diabétesznek avagy cukorbetegségnek vannak klasszikus, árulkodó jelei. Természetesen, ha az ember korábban nem érezte magát betegnek, nem gondol bele, hogy talán erről lehet szó.

Lássuk, mely intő jelekre kell odafigyelni, amelyek alapján diabéteszre gyanakodhatunk – vagy mikor lehet baj már megállapított cukorbetegség esetén a jelentkező tünetekből.

Cikkünk első részében az első 6 jelről esett szó. Lássuk a többit is.

Fotó: 123rf.com

  1. Látásproblémák lépnek fel

A magas vércukorszint magas vérnyomással párosulva károsíthatja a szem érzékeny struktúráit és veszélyeztetheti a látást. A diabéteszes retinopathia – amelyet a szemben levő erek károsodása okoz – a vakság egyik legfőbb oka a felnőttek körében. A homályos látás, a foltok, vonalak vagy a villogó fények annak a jelei, hogy sürgősen szemorvoshoz kell fordulnunk. Mielőbbi kezelés szükséges, mielőtt romlani kezdene a látásunk.

  1. Súlyt veszítünk

A fogyás mindig jó megoldás a 2-es típusú diabétesz kezelésére. Ugyanakkor, ha a kilók úgy olvadnak le rólunk – és meglehetősen gyorsan -, hogy erre nem törekedtünk és semmit sem csináltunk másként, mint korábban, ez annak a jele lehet, hogy a vércukorszintünk túl magas. Ha ugyanis a glükózszint túlzottan emelkedett, a vizelettel kiürül a testből, s vele együtt a fogyasztott kalóriák és folyadékok is távoznak.

  1. Újra és újra fertőzésekkel küzdünk

A gyakori vagy visszatérő fertőzések olykor a magas vércukorszint jelei. Lehet az ínybetegség, húgyúti fertőzés, bakteriális vagy gombás bőrfertőzés, illetve gombás hüvelyfertőzésJelentkezhetnek azonban a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőzések, valamint vese- és epehólyag-, súlyos bakteriális középfül- és gombás sinusfertőzések is, amelyekkel újra és újra küzdenünk kell.

Foto: 123rf.com

  1. Vágások és zúzódások, amelyek nem gyógyulnak

Ha a vércukorszint nincs ellenőrzés alatt, feltűnhet számunkra, hogy a rajtunk keletkezett vágások, zúzódások nem akarnak meggyógyulni. Bármennyire apró is egy sérülés, fontos a gyógyulása, hiszen az csökkenti a fertőzés kockázatát a diabéteszes betegeknél. A fertőzések önmagukban súlyosbíthatják a vércukorszintet, ami még nehezebbé teszi az immunrendszer számára a fertőzéssel való megküzdést.

  1. Vegyük kezünkbe az irányítást!

Ne essünk pánikba a cukorbetegség komplikációi miatt – igyekezzünk elkerülni ezeket azzal, hogy követjük az orvosunk utasításait. Szedjük a gyógyszereinket, étkezzünk egészségesen és mozogjunk rendszeresen, hogy a vércukorszintet kordában tartsuk. Alkalmazzuk cukormérőnket a vércukorszint teszteléséhez, hogy tudjuk: az ajánlott tartományban van-e. Az évente legalább kétszer elvégzett A1C-teszt megfelelő képet ad arról, hogy az idő előrehaladtával is ellenőrzés alatt maradt-e a vércukorszintünk.

  1. Mikor hívjunk orvost?

Bármilyen új vagy szokatlan tünet tapasztalása esetén érdemes orvost hívni. Ha szédülünk, lecsökken a vércukorszintünk vagy súlyos tüneteink vannak – például ellenőrizetlen hányás, zsibbadás vagy bizsergés, homályos vagy kettős látás. Akkor is fontos orvost hívni, ha gond van vérnyomásunk szabályozásával a jelenlegi kezelésünk mellett.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.