Tanulságos történet

Egy nő diabéteszes idegkárosodás miatt érzéketlen lábujját a kiskutyája lerágta, miközben aludt.

A tragikus esetről a Journal of the American Podiatric Medical Association számolt be. A beteg sebe műtéti ellátásra szorult, végül pedig amputálni kellett. Ez a második eset, amiről hírt adott az orvosi irodalom, pedig a köznapi sajtóban ennél jóval több hasonlóról  szóló hír látott napvilágot A Valley Presbiteránus Kórház specialistája, Lee C. Rogers munkája rávilágít arra, mennyire fontos, hogy a neuropátiás cukorbetegek ne hagyják fedetlenül lábsérüléseiket, miközben kisállataikkal alszanak.

"A házi kedvencek szeretik nyalogatni a sebeket, és a nyalintásból könnyen harapás lehet, ha a gazdájuk nem reagál a kedveskedésükre. Még olyan is előfordult, hogy a kutya nyálából egy antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozó került a gazdi szervezetébe.” – mondta el Dr. Rogers. "Ez az eset is mutatja, milyen veszélyes kisállatot tartania annak a cukorbetegnek, akinek a neuropátia miatt érzészavarai vannak"

shutterstock_138888432

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslése szerint a cukorbetegség 25,8 millió amerikait érint (a lakosság 8,3 százaléka). Ez a vezető oka a nem baleseti eredetű végtagamputációknak. Az említett 48 éves asszony semmilyen fájdalmat nem érzett, és csak akkor vette észre, hogy a lábujja egy darabja hiányzik, mikor reggel felébredt, és látta, hogy az ágya és a padló vérben úszik. Kétéves Jack Russell terrierjével aludt, és azért vált gyanússá, mert vér ragadt a pofaszőrzetébe. Az orvosok levágták a lábujja egy darabját, majd később tovább kellett csonkolni a végtagot, mert további fertőzések és fekélyesedés lépett fel.

"A neuropátiás cukorbetegeknek óvintézkedéseket kell tenni lábuk védelme érdekében, hogy elkerüljék a fertőzéseket, az amputációt és más komplikációkat." – mondta Dr. Rogers. A Valley Kórházban létrehoztak egy Amputációt Megelőző Központot, melynek ő az igazgatóhelyettese. Ez egy integrált végtagmegőrző központ, mely egyedülálló az országban. 2010 januárjában nyitotta meg kapuit, több mint 350 beteggel foglalkoztak azóta, 96 százalékos sikerrátával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.