Tanácsok frissen felfedezett 2-es típusú cukorbetegeknek

Korábbi cikkekben írtam a cukorbetegség hátterében álló rizikótényezőkről, a rendszeres szűrés jelentőségéről, a tünetekről, a megfelelő étrendről. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy életmódváltással, az esetleges túlsúly leadásával, rendszeres testmozgással sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Fontos azt is körüljárnunk, hogy mi a helyzet, ha mégsem sikerült „megúszni” ezt az élethosszig tartó krónikus betegséget, azaz mi a teendő frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén.

Mikortól kezdve cukorbeteg valaki?

A Magyar Diabetes Társaság irányelve alapján a cukorbetegség diagnózisát csak a laboratóriumi körülmények között, vénás vérből történő vércukorszint-meghatározás alapján lehet kimondani. A normál anyagcsere és a cukorbetegség között többféle átmeneti állapotot azonosítanak (emelkedett éhomi vércukorszint – IFG, csökkent glukóztolerancia – IGT), ezeket „prediabetes” néven is említik. A „tényleges” cukorbetegséget (leegyszerűsítve) az éhomra mért 7 mmol/l vagy magasabb vércukorszint és a laboratóriumi körülmények között végzett vércukorterheléses vizsgálat (OGTT – orális glukóztolerancia teszt) 11,1 mmol/l vagy efeletti 2 órás értéke alapján diagnosztizálják. Az ujjbegyből történő mérés sokat segíthet a cukorbetegség gyanújának felismerésében és a gondozásban, de diagnózis felállítására nem alkalmas.

Ne higgyünk a csodában – tegyünk inkább a mindennapokban!

A 2-es típusú (korábban „időskori” néven emlegetett) cukorbetegség akár évekig nem okoz észlelhető tüneteket, ezért is fontos a rizikócsoportba tartozóknál a rendszeres szűrés. Egy rutin laborvizsgálat, vagy akár egy rendezvényen végzett egyszeri vércukorszint-ellenőrzés is felhívhatja a figyelmet a kivizsgálás szükségességére, amelyet a háziorvos rendelhet el. Ha magas vércukorszintet mérnek nálunk, mindenképp menjünk el a háziorvosunkhoz! A diabétesz az egész szervezetünket érintő, élethosszig tartó, krónikus állapot, így nem ajánlott az öndiagnózis, az azonnali gyógyulást ígérő csodaszerek bevetése vagy épp a rokon gyógyszerének beszedése az egyénre szabott orvosi ellátás helyett! Sajnos a kialakult cukorbetegséget nem lehet „egy csapásra” eltüntetni, ám a saját állapotunkért való felelősség felvállalása, a gondozó szakemberekkel való együttműködés, és a terápia lelkiismeretes követése segíthet a szövődmények elkerülésében és az egészségesekéhez hasonló életminőség megtartásában.

Orvosi életmódterápia és gyógyszeres kezelés

A háziorvos a a frissen diagnosztizált cukorbeteg általános fizikai vizsgálata és részletes laboreredménye alapján – az érintett aktív közreműködését igénylő életmódkezelés mellett – leggyakrabban gyógyszeres terápiát javasol. Az életmódkezelés két fő pillére a megfelelő táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás, amely segíthet a szénhidrát-anyagcserét negatívan befolyásoló súlytöbblet leadásában. Az időben – akár valamely előállapotában – felfedezett cukorbetegség esetén életmódváltással akár évekig kitolható a gyógyszerszedés elkezdése, de ha azt a kezelőorvos indokoltnak tartja, akkor nem érdemes elszabotálni a terápiát! Ma már szerencsére rendkívül sokféle készítmény áll rendelkezésre, ezek sok esetben a vércukorszint befolyásolása mellett a szövődmények megelőzését is célozzák.

Nem csak a cukor kerülendő – étrend összeállítása okosan

A cukorbetegek számára javasolt étrend gyakorlatilag megegyezik az egészségesek számára javasolt kiegyensúlyozott táplálkozással – persze, kicsit több számolással és odafigyeléssel. A hozzáadott cukrot tartalmazó, illetve a magas természetes cukortartalmú élelmiszerek mellett kerülendők a gyors vércukoremelkedést okozó finomított szénhidrátok, azaz a fehér lisztben, feldolgozott keményítőben gazdag pékáruk, gabonatermékek. Az egyszeri szénhidrátbevitel mennyiségére is figyelni kell, ezért javasolt a napi többszöri (3-5) étkezés. Ezek mindegyikébe érdemes magas rosttartalmú szénhidrátforrást is beiktatni, sok zöldséget fogyasztani, mérsékelni a telített zsiradékok bevitelét. Az egyéni napirendhez és ízléshez igazodó étrend kidolgozásához kérjük dietetikus szakember segítségét, tanulmányozzuk gondosan a kapott tájékoztató anyagokat, keressünk recepteket az interneten! Sokat segít, ha a cukorbeteg környezete is támogatja a változást, és elfogadja az egészséget támogató táplálkozási ajánlásokat, azaz továbbra is egyfélét – és talán még egészségesebbet – eszik a család.

Még csak most diagnosztizáltak… kell foglalkoznom a szövődményekkel?

A diagnózis felállításakor a megfelelő kezelés elindítása mellett arról is meg kell győződni, nem alakultak-e ki esetleg már szövődmények a hosszabb ideje fennálló magasabb vércukorszint miatt. A háziorvos a frissen diagnosztizált cukorbeteget többféle szakorvosi vizsgálatra irányíthatja, és javasolhatja a diabetológiai szakellátásban való részvételt. Nézzük végig, melyek a leggyakoribb vizsgálatok!

  • Rendszeres laborvizsgálaton belül az elmúlt 2-3 hónap anyagcsere-helyzetét mutató HbA1c (hemoglobin-áegycé) ellenőrzése (3 havonta végezhető vizsgálat)
  • Koleszterinszint, vérzsírszint ellenőrzése laborvizsgálaton
  • Rendszeres vérnyomásmérés, erek állapotának felmérése, szívműködés ellenőrzése
  • Veseműködést mutató értékek ellenőrzése laborvizsgálaton vérből és vizeletből
  • Lábak vizsgálata (idegbántalom, azaz neuropátia, végtagi keringés vizsgálata, sérülések-fertőzések időbeni felfedezése)
  • Szemész által végzett szemfenék-vizsgálat a retinakárosodás kizárására, időbeni felismerésére
  • Fogászati ellenőrzés legalább félévente-évente
  • Dietetikussal való konzultáció az étrendi javaslatok átismétlésére, követésének ellenőrzésére
  • Egyéb panaszok (bőrtünetek, halláskárosodás, szexuális funkció problémái) esetén háziorvos által javasolt további ellátás

Vegyünk részt a betegségünk irányításában!

A cukorbeteg saját érdeke az életmódkezelés követése mellett az orvossal megbeszélt rendszerességű otthoni vércukorellenőrzés, a gondos lábápolás, és az előírt háziorvosi, diabetológiai kontrollon, szakorvosi vizsgálatokon való részvétel. A szövődmények egy része ezek révén megelőzhető, késleltethető! Próbáljuk meg észrevenni a cukorbetegség pozitív hozadékát is: az egészségi állapotunkra való gondosabb odafigyelés, rendszeres és részletes vizsgálatok, az életmódváltás révén elkerülhetünk más krónikus betegségeket, megtanulhatjuk a kiegyensúlyozott táplálkozás csínját-bínját, és a „receptre felírt” fizikai aktivitás beiktatásával aktívabb életet élhetünk – és ez rajtunk is múlik!


Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – 2012 óta vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjaiban. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny az egyik kedvence, szakmai tanácsadóként segíti évek óta a zsűri munkáját. A lakossági szűrések, tanácsadások, dietetikai előadások, vállalati egészségprogramok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit. Fő érdeklődési köre a diabétesz megelőzése, illetve kialakult betegség esetén a megfelelő életminőség biztosítása. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel, és más, táplálkozással összefüggő témákban TV műsorok, nyomtatott és online szakmai anyagok készítéséhez.

Soltész Erzsébet dietetikust megtalálják az idei Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon is, július 13-14-én. 
Július 13-án szombaton 13.00-17.00 óra között a Diabess sátorban tart dietetikai tanácsadást.
Július 14-én vasárnap pedig 10.00-16.00 óra között Gajda Zoltán táplálkozástudományi szakemberrel közösen Édességek egészségtudatosan témában egész napos dietetikai programmal és két szakmai előadással várja az érdeklődőket a Tornateremben.
Inzulinrezisztencia, prediabetes, cukorbetegség – (t)ehetünk ellene? (július 14. vasárnap, Tornaterem, 11.00-11.30)
Mitől lesz édes az élet? – cukorhelyettesítők, édesítőszerek a kiegyensúlyozott étrendben (július 14. vasárnap, Tornaterem, 14.00-14.30)

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.