Tanácsok cukorbetegeknek, repülős utazásokhoz

Nyáron egyre többen utaznak messzi tájakra, hála a megfizethetőbb repülőjegyeknek. Egy-egy ilyen utazás -főleg, ha hosszabb-, még egy egészséges ember szervezetét is megterhelheti, hát még azokét, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

A cukorbetegeknek például egy kész utazási tervvel kell előállniuk, ráadásul arra is kell ügyelniük, hová is teszik a gépen az inzulint. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott a témát illetően.

Az utastérben tartsa az inzulint

  • Az utazás tervezésekor beszélje meg kezelőorvosával az inzulin készítményeivel kapcsolatos tudnivalókat. Fontos, hogy az inzulinos cukorbeteg pontosan ismerje saját inzulinjának a gyártóját, nevét, hatását ( bázis, gyorshatású, kevert ), hogy probléma esetén tudja tájékoztatni az ottani kezelőorvost.
  • Legyen mindig az elegendőnél nagyobb mennyiségű inzulin, ha a szükségesnél többre lenne szükség, akkor se legyen gond. A tartalék inzulint tartsa külön csomagban, ha elveszne egy csomag, ne legyen probléma.
  • Vigyünk mindig tartalék Pen-t, beadáshoz Pen tűt! Lehetőség szerint legyen Glucagon injekció is készenlétben, mely inzulin kezeltéknél az eszméletvesztéssel járó súlyos hipoglikémia elhárítására szolgál. Helyes, ha a hozzátartozók is ismerik ennek alkalmazását.
  • Az inzulint mindig tartsa magánál az utastérben, a kézipoggyászában! Az inzulin tárolása +2 és +8 oC között szükséges, de amit épp használunk, tartsuk szobahőmérsékleten. Közvetlen napfénytől, hőhatástól vagy a lehűléstől is óvni kell. Az inzulint, vércukormérőt, pen-t, tűket, mindig a kézipoggyászban kell tartani!

Viszont felvetődhet a kérdés, hogy vajon nem lesz-e probléma, hiszen jól tudjuk tűt – és bármilyen szúró, vágó, éles tárgyat- nem szabad az utastérbe vinni. Természetesen, akik egészségügyi okokból kénytelenek magukkal injekciót vinni, más elbírálás alá esnek. Dátummal, betegség típusával, az injekció használatának indikációjával ellátott orvosi igazolást felmutatni beszálláskor.  Amennyiben a gépen beadta magának az inzulint, úgy legtöbbször szólni kell az utaskísérőnek, aki külön erre a célra elkülönített tárolóba teszi a tűt, a fecskendőt, vagy magánál kell tartani, majd a leszállás után ki kell dobni.

cukorbeteg

 Igazolás

Javasolt, hogy legyen a táskában magyar és angol nyelvű diabetes igazolvány, amin szerepeljen a kezelés típusa (tablettás vagy inzulinnal kezelt) a gyógyszerek adagolásának pontos leírása, az értesíthető személy neve, és tartalmazza a kezelő orvos elérhetőségét is. Fontos a nyaralás alatti tartózkodási hely címe is.

Szénhidrátok

Repülőgéppel való utazás során a légitársaságot előre kell értesíteni a diétás étkezés szükségességéről. Európai utazás során 1-3 nappal, interkontinentális járatoknál pedig a jegy megváltásakor. Mindig előfordulhat járat kimaradás vagy késés, ezért mindig legyen a kézipoggyászban elkészítve a következő étkezéshez szükséges élelem!

 Egyeztessen kezelőorvosával!

Még jóval az utazás előtt egyeztessen kezelőorvosával arról, hogy utazni fog, így meg tudják beszélni a szükséges kezelési tervet, esetleges változtatásokat, időeltolódás, más klíma miatti teendőket.

Általános szabály: ha az utazás keletről nyugatra történik ( pl. Európából az Egyesült Államokba ),  az ébrenlét ideje megnövekszik. Ilyenkor 6 óránként gyors hatású inzulin adása javasolt, a bázis inzulin átmeneti kihagyásával. Megérkezés után az ottani idő szerinti életritmushoz alkalmazkodva térjünk vissza az eredeti inzulinadagoláshoz. Ekkor is fontos a rendszeres vércukor kontroll és az értékeknek megfelelően az inzulin adag módosítása.

Érdemes több gyógyszert/inzulint felíratni nem várt problémák esetére. Fontos azt is tudni, hogy ha olyan helyre utazik, ahol védőoltás szükséges, az átmenetileg befolyásolhatja az addigi terápiát.

Biztositás

“A krónikus betegséggel élőknek érdemes olyan utasbiztosítást kötniük, mely kiterjed sürgősségi esetekre is” – tanácsolja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Telediabetológia

Amennyiben egy cukorbeteg hosszabb útra megy, léteznek olyan kényelmi/biztonsági szolgáltatások, melyek szorosabb kapcsolatot tesznek lehetővé a beteg és orvosa közt két konzultáció között is. Így ha a páciens távol van, akkor is kapcsolatban maradhat az őt kezelő orvossal. Illyen lehetőség a telediabetológia is.  Ekkor egyszerűen fel kell tölteni egy központi rendszerbe az adatokat (pl. vércukor szintje, étkezés, mozgás, esetleges tünetek) és azt megoszthatja az önt kezelő szakemberekkel. Ezáltal nyomon követhetők a változások, tünetek, problémák, így szükség esetén más terápia irányozható elő még úgy is, hogy nincs személyes kontakt.

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.