Segítség! Cukorbeteg a gyerekem!

A cukorbetegség az egész addigi életvitelt megváltoztató állapot, ezért nem csoda, hogy a legtöbb szülő kétségbeesik, amikor megtudják, gyermekük valamilyen típusú diabetes-ben szenved. Sokaknak a legfőbb fejtörést a gyermekük étrendje okozza.

Mi mindenre kell odafigyelni, és mikben tud segíteni egy gyermek dietetikus?

Ismertesse meg gyermekét a szénhidrátokkal

A cukorbetegeknek külön figyelmet kell fordítaniuk a szénhidrátokra, mivel ezek növelik a vércukorszintet, ugyanis evés után a szervezet lebontja azokat glükózra (azaz cukorra). A glükóz bejut a véráramba, ami a vércukorszint emelkedését okozza. Az a hormon, amely segíti a glükóz bejutását a sejtekbe, az az inzulin.

A cukorbetegeknek fontos tudniuk, hogy nem minden szénhidrát egyforma – egyes szénhidráttartalmú ételek “jobbak”, mint mások. A teljes kiőrlésű pékáruk és pl. a zöldségek nagyszerű választások, mert rostokat, vitaminokat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, és nem emelik meg jelentősen a vércukorszintet. A rost ugyanis lassítja a felszívódást, így segít megőrizni a vércukorszintet az egészséges tartományban. Azonban az édességek, cukros üdítők, finomított pékáruk, feldolgozott élelmiszerek miatt a glükózszint gyorsan emelkedik, mert könnyen lebomlanak.

Fotó: 123rf.com

Szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek: gabonák, gyümölcsök, zöldségek, tej/tejtermékek. A gyerekek gyakran úgy gondolják, a szénhidrátokhoz csakis az édességek, tiszták és a pékáruk tartoznak, így el kell nekik magyarázni, hogy bizony ezek csak egy részét adják ki a szénhidrátoknak, így számolás esetén a többit is figyelembe kell venniük.

Miben segít a gyerek dietetikus?

Amennyiben kiderül, hogy gyermekünk cukorbetejhzg (akár 1-es, akár 2-es típus), érdemes diabetológus mellett gyermek dietetikust is felkeresni, hiszen ő mind a felnőttek, mind a gyermekek szintjén el tudja magyarázni a diéta lényegét és hogy mi mindenre kell odafigyelni. (Gyerekek esetén akár ábrákkal szemléltetve a könnyebb megértést). Sok szülő aggódik, hiszen gyakran intenzív fejlődésben lévő gyerekekről van szó, akiknek nagy az energia igényük, így félnek, hogy nem jutnak hozzá a diéta miatt megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.

Természetesen mindig figyelembe vesszük az adott gyerek egyéni paramétereit, és ahhoz igazítjuk a diétát, vagyis minden esetben személyre szabott étkezési tervet kell követni. Ehhez több mindent is figyelembe kell venni: életkort, esetleges súlyfelesleget, mozgásigényt, milyen típusú és súlyos a diabetes, növekedési ugrások stb.”- mondja Sarnyai Tünde, a Cukorbetegközpont gyerek dietetikusa.

Összességében tehát a dietetikusok segítsenek a cukorbeteg gyerekeknek egyensúlyba hozni a szénhidrátok, fehérjék és zsírok arányát, meghatározni a szükséges mennyiségeket. Meg tudják mondani, hogy hány gramm szénhidrátra van szüksége a gyermeknek, mit és mennyit nassolhat, az életkortól, mérettől, aktivitási szinttől és étkezési preferenciától függően. A konzultáció keretein belül megtanítja a gyerekeknek (és a szüleiknek) a következőket:

  • Gyors/lassú felszívódású szénhidrátok (ezekből mennyit és mikor lehet enni)
  • Szénhidrátszámolás
  • Élelmiszercímkék olvasása
  • Mintaétrend, receptek
  • Alternatív hozzávalók

Melyek a cukorbetegségre vonatkozó étrendi ajánlások?

  • Cukros italok, ételek kerülése
  • Gyors/lassú felszívódású ételek megfelelő napszakban való fogyasztása
  • Ne hagyja, hogy gyermeke kihagyjon étkezéseket
  • Ha fogyni kell gyermekének, akkor se hagyjon ki étkezést, inkább csökkentse a mennyiségeket
  • Növelje gyermeke étrendjében rostok bevitelét

Olvasd el ezt is!

A születéstől megelőzhető lenne az 1-es típusú diabétesz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.