A prediabétesztől a cukorbetegségig vezető úton

A cukorbetegség kezelése mára globális problémává vált, világszerte 385 millió ember él együtt a diabétesszel. A magyarországi cukorbetegek száma 700.000-800.000 közé tehető, a prediabéteszes állapotokat is figyelembe véve ez a szám az 1 milliót is elérheti. A 2-es típusú cukorbetegség általában lappangva, hosszú időn keresztül alakul ki, ám több állapot is fellép, még mielőtt diabetes lesz a diagnózis. A 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapotot prediabétesznek hívjuk.  Április második hetében, budapesti Vegán Édes Élet Cukrászdában tartott Prima Medica EgészségClub XIV. IR Klub rendezvényének: „A prediabétesztől, a cukorbetegségig vezető úton”- volt a témája.

A 2-es típusú diabétesz elkerülhető

A rendezvényen dr. Porochnavecz Marietta, a Budai Endokrinközpont és a Cukorbetegközpont diabetológusa, valamint Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont, valamint a Cukorbetegközpont dietetikusa felhívták a figyelmet arra, hogy megfelelő, személyre szabott prediabétesz kezeléssel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása megelőzhető. A szakértők hangsúlyozták, hogy legfontosabb a speciális diéta és mozgásterápia, melyek segítségével javul a szervezet inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszint, valamint ezek betartásával a súlyfeleslegtől is megszabadulhat a beteg. Amennyiben szükséges, orvosi javallatra gyógyszerek alkalmazása is indokolt lehet. A mihamarabbi terápiának ezek mellett azért is van nagy jelentősége, mert ebben a stádiumban még lényegesen könnyebb és eredményesebb a kezelés, mint a cukorbetegség esetén.

Prima Medica EgészségClub rendezvények

A PrimaMedica EgészségClub eseményeinek, rendezvényeinek célja a résztvevők orvosi viziteken túli támogatása, az egészségmegőrzés, a megelőzés, az öngondoskodás fontosságának hangsúlyozása. A rendezvények során a résztvevők új információkat szerezhetnek az adott egészségügyi problémakörhöz kapcsolódóan. Az eseményeken a gyakorlati kérdések megbeszélésére, az adott betegség jobb megértése mellett lehetőség nyílik sorstársakkal való találkozásra és egymás segítésére, valamint a személyes tapasztalatok megosztására is.

A jelenlegi rendezvény helyszínéül a Vegán Édes Élet Cukrászdát választották a szervezők. A „Mentes és Finom” védjeggyel rendelkező glutén -, tej-, és tojásmentes süteményeket készítő cukrászda, – amely  cukormentesség mellett az ételallergiásoknak is segítséget nyújt -, Budapest szívében, a XIII. kerületben található.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.