Mi történik, ha magas? – Így hat a vércukorszint a szervezetre! – 1. rész

A gyakori vizeléstől az emésztési gondokig

A vércukorszint kordában tartása nem véletlenül fontos cél cukorbetegség esetén. Amennyiben ugyanis ez a szint magas vagy alacsony, különféle tünetek jelentkeznek a testben, kezdve a gyakori vizelési ingertől a fáradtságon át a homályos látásig és remegésig. Nézzük meg ezeket közelebbről!

Cukorbetegség avagy diabétesz esetén elsődleges feladat ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet. Ha elfeledkezünk róla vagy nem vesszük kellő mértékben figyelembe, komoly és kellemetlen tünetekkel nézhetünk szembe, amelyek akár veszélyes szituációba is sodorhatnak bennünket. Lássuk, mi történik, ha a vércukorszint magas.

  1. Gyakori vizelési inger gyötör

A veséknek keményebben kell dolgozniuk ahhoz, hogy a vérben levő, sok extra cukrot feldolgozzák. Ha nem tudják tartani a tempót, a szervezet besokall és a cukor a vízzel együtt kiürül a testből.

  1. Szomjasak vagyunk

Ahhoz, hogy a szervezet megszabaduljon a felesleges cukortól, saját szöveteiből veszi el a vizet. Mivel nekünk kell a folyadék az energia előállításához, a tápanyagok átadásához és a salakanyagoktól való megváláshoz is, az agyunkban zajló folyamat arra késztet bennünket: igyunk többet, mert szomjasak vagyunk.

  1. Száraz a szánk

Diabétesz és magas vércukorszint esetén a száj kiszáradhat és berepedezhet a sarkaiban, ha a szervezet elvonja a vizet erről a területről. A kevesebb nyál és a több cukor a vérben gyakoribbá teszi a fertőzéseket. Az íny megduzzadhat, fehér foltok jelenhetnek meg a nyelven és az arc belső felén. Segíthet, ha több vizet iszunk vagy cukormentes rágót rágunk.

  1. Bőrproblémák jelentkeznek

Szervezetünk mindenfelől vizet vesz el, hogy megszabaduljon az extra cukortól. Ez azonban száraz, viszkető, repedező bőrt eredményez – különösen a lábakon, könyökökön, talpon, kézen. Idővel a magas glükózszintek is károsíthatják az idegeket: ezt hívják diabetikus neuropátiának, ami megnehezíti, hogy a páciens érezze a rajta keletkező vágásokat, sérüléseket vagy fertőzések kialakulását. Kezelés nélkül komoly probléma lehet ebből: például az ujj, vagy a láb egy részének amputációja.

  1. Látási problémák

A szervezet diabétesz esetén a szemlencsékből is elvon vizet, ami megnehezíti számunkra a fókuszálást. A magas vércukorszint pedig károsíthatja a vérereket a szem hátsó részén, a retinán. Ez hosszútávú látásvesztést, sőt akár vakságot is kiválthat.

  1. Kimerültség

Ha valaki 2-es típusú cukorbetegségben szenved, s túl gyakran magas a vércukorszintje, kevésbé lesz érzékeny az inzulinra, ami segít energiát juttatni a sejtekbe. Ennek hatására fáradtság lesz úrrá rajtunk. Ugyanez a kimerültség-érzés jellemző az 1-es típusú diabétesznél is, mert a szervezet maga nem képes előállítani az inzulint. Ha a helyzet nincs megfelelően kezelve, a vércukorszint állandó jelleggel magas maradhat. Orvos segíthet gyógyszerekkel, illetve életmód-változtatásra vonatkozó tanácsokkal.

  1. Emésztési gondok

Amennyiben a vércukorszint túl hosszú időn át magas, károsíthatja az ún. vagus ideget, mely az elfogyasztott étel átvitelét segíti a gyomorba és a belekbe. Fogyásnak indulhatunk, mert nem vagyunk éhesek. Gondjaink lehetnek azonban savas reflux, görcsök, hányás vagy súlyos székrekedés miatt is. A problémát fontos mielőbb felismerni az ehhez hasonló helyzetek elkerülése végett!

A cikket az alacsony vércukorszint hatásaival folytatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.