Mi az inzulinrezisztencia és a prediabétesz? – Diabétesz ABC – 2. rész

A cukorbetegség alapfogalmai

Aki diabéteszben szenved, hamar kénytelen megismerkedni az alapfogalmakkal, melyek a cukorbetegség esetében használatosak. Nem árt azonban, ha a nem érintettek is tisztában vannak ezekkel. Lássuk az alapokat!

Ha elkezdünk foglalkozni a vércukorral és a diabétesszel kapcsolatos témákkal, gyorsan rájövünk majd, olyan, mintha egy másik nyelvet beszélnénk. Az érintettek mellett, akiknek nyilvánvalóan fontos ismerniük a mindennapi életüket érintő fogalmakat, nem árt, ha az egészséges emberek is tudják, miről van szó. Ez olykor komoly segítséget is jelenthet a betegeknek.

Lássuk az alapfogalmakat.

10. Bólus inzulin: olyan inzulin ez, amelyet a diabéteszes étkezéskor vesz be, vagy amikor le kell csökkentenie a vércukorszintjét. Lehet másfajta, mint az illető bázis vagy háttérinzulinja. Azok, akik inzulinpumpát használnak, bólus infúziót kapnak. Egy inzulinlövés valójában bólus injekció.

Fotó: 123rf.com

11. Glükagon: ez is egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel. Ellentétesen működik, mint az inzulin, emeli a vércukorszintet. Alacsony vércukorszint-szükséghelyzetben készletben is kapható, ha valaki nem tud enni vagy inni a vércukorszintje helyreállításához. Amennyiben a beteg elájult vagy rohama van, valaki más is beadhatja az injekciót.

12. Inzulinrezisztencia: ez annak az orvosi megfogalmazása, mi történik, ha sejtjeink nem használják jól az inzulint, még ha rengeteg van is belőle. Azt általában nem tudhatjuk, van-e inzulinrezisztenciánk, ám az állapot prediabéteszhez és cukorbetegséghez vezet, mivel a glükóz nem juthat be a vérből a sejtekbe. Az inzulinrezisztencia összefügg az elhízással, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel is. A fogyás segíthet megfordítani a folyamatot.

13. Prediabétesz: a normálisnál magasabb, ám nem elég magas vércukorszint ahhoz, hogy az állapotot cukorbetegségnek lehessen nevezni. Csökkent glükóztoleranciaként és károsodott éhomi glükózként is említik. Ha prediabéteszünk van, valószínűbb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Esélyét csökkenteni lehet fogyással, fokozottabb aktivitással vagy metformin nevű cukorbeteg-gyógyszer szedésével.

14. Diabetes mellitus: erre az állapotra gondolnak az emberek a leggyakrabban a cukorbetegség szó alatt – amikor a testnek gondjai vannak a vérben lévő glükóz felhasználásával, vagy nem tudja felhasználni azt energiatermelésre. Az 1-es típusú diabétesz esetében a szervezet természetes védekezőképessége elpusztítja a hasnyálmirigy béta sejtjeit, amelyek inzulint termelnek. A 2-es típusnál a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezet nem képes jól használni azt.

Fotó: 123rf.com

15. Gesztációs cukorbetegség: a terhes nők egyfajta cukorbetegségben szenvedhetnek, amely általában megszűnik a szülés után. Ha odafigyelnek, mit esznek és aktívak maradnak, az segít csökkenteni a vércukorszintet, az anya és a baba egészsége érdekében. Néhány nőnek inzulint is kell alkalmaznia. Amennyiben a terhességi cukorbetegség egyszer már jelentkezett, valószínűbb, hogy újra fog – s annak is nő a valószínűsége, hogy később 2-es típusú diabétesz alakuljon ki.

16. Instabil cukorbetegség: ez azon diabétesz korábbi megnevezése, amelyet nehéz ellenőrizni, mert a vércukorszint nagyon gyorsan változik a magas és az alacsony érték között. Ezt olykor „labilis” vagy instabil cukorbetegségnek hívják.

Fotó: 123rf.com

17. Diabetes Insipidus: ezt a diabétesz-típust az agyalapi mirigy vagy a vesék problémái válthatják ki. A páciens vércukorszintje normális, ám nagyon szomjas és gyengének érzi magát, valamint sokat jár vizeletet üríteni.

18. Diabéteszes ketoacidózis (DKA): vagyis a cukorbetegség során jelentkező acetonsav felszaporodás a szervezetben. A DKA vészhelyzet, azt jelenti, hogy a vérben sok a glükóz, de nagyon kevés az inzulin. Ahhoz, hogy energiát szerezzen, a test inkább lebontja a zsírt, s ez ketonokat állít elő. Amennyiben a ketonok összegyűlnek a vérében, a beteg kómába kerülhet és meghalhat.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  Szerencsére ez a betegség eddig Lkerült!!!
  Bízom benne,hogy a továbbiakban sem találkozom vele!!???..
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.