Mi az inzulin?

Az inzulin egy hormon. Ennek segítségével veszik fel a sejtek a vérből a cukrot. A glükóz
glikogénként tárolódik a májban és az izmokban, és arra kényszeríti a szervezetet, hogy innen
biztosítsa az energiát, ne a zsírból

Amikor nagyon alacsony, vagy nulla az inzulinszint a vérben, a sejtek nem képesek felvenni a glükózt. Ilyenkor a szervezet a zsírt használja energiaforrásként. Az inzulin ugyanakkor irányító szerepet is betölt, például az aminosavak felszívódásánál. Az inzulin nem azonos minden állatban – erőssége változatos. A sertésben található inzulin hasonlít leginkább az emberére. Az emberi szervezet képes befogadni az állati inzulint, bár a genetikai felépítésünk lehetővé teszi, hogy szintetikusan állítsunk elő emberit.

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy az emésztőrendszer része. A has felett helyezkedik el, ott, ahol a bordák és a fenék találkozik. Levél alakú és kb. 18 centiméter.

A hasnyálmirigynek két fő funkciója van:

1. Hasnyálat termel.

2. Inzulint és egyéb emésztő hormonokat állít elő.

1-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség – a beteg szervezete elpusztítja a saját inzulin előállító sejtjeit, így az nem képes inzulint termelni. A legtöbb diagnosztizált beteg negyven év alatti. A cukorbetegek körülbelül 15%-a szenved az 1-es típusú betegségtől.

Az 1-es típusú diabétesz halálos, ha csak a beteg kívülről nem visz be inzulint. Néhányan új hasnyálmirigyet kapnak, mely képes inzulin előállítására. Fiatal vagy gyerekkori diabétesznek is hívják – és bár a legtöbbeknél gyerekkorban alakul ki, előfordulhat 18 éves kor felett is. 40 éves kor felett nagyon ritkán alakul ki.

inzulin_6402

Az 1-es típusú diabétesz, a 2-es típusúval ellentétben nem megelőzhető. A legtöbb diagnosztizált beteg normál testsúlyú és egyébként teljesen egészséges. Mozgással és diétával nem lehet kezelni. Számtalan klinikai vizsgálat folyik, melynek célja, hogy felderítsék, hogyan lehet megelőzni vagy lelassítani ezt a betegséget.

2-es típusú diabétesz

A beteg, akik 2-es típusú diabétesztől szenved vagy

1. nem termel elegendő mennyiségű inzulint,

2. vagy a megtermelt inzulin nem működik megfelelően.

A legtöbb diagnosztizált diabétesz a túlsúlynak köszönhető. Ez a típusú cukorbetegség később alakul ki, mint az 1-es típusú és jóval gyakoribb is annál. Ha az inzulin nem működik megfelelően, akkor bár a test termel inzulint, de annak érzékenysége csökken, és nem úgy dolgozik, mint ahogy kellene. A glükóz nem tud beépülni a sejtekbe, két okból kifolyólag:

1. A glükóz felépítése miatt

2. A sejtek nem veszik fel a glükózt

cukorbetegseg29Az első szakaszban az inzulinérzékenység a fő abnormalitás – ugyanakkor megnő az inzulin szintje a vérben. Vannak gyógyszerek, amik szabályozni tudják az érzékenységet, és csökkentik az inzulin-kiválasztást a májból. A betegség előre haladtával az inzulintermelés alábbhagy, és a betegnek egyre gyakrabban lesz szüksége inzulinpótlásra.
Az sem rendkívüli, hogy a betegek elérnek egy hosszú távú, elégséges glükóz kontrollt mozgással, a testsúly csökkentésével, és a szénhidrátbevitel csökkentésével. Ha ezek a módszerek nem működnek, rendszerint gyógyszereket írnak fel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.