Megvan a cukorbetegség ellenszere

Különleges implantátum beültetése lehet majd hamarosan az egyik legelterjedtebb gyógymódja a cukorbetegségnek.

Új, a gyomorszűkítő és a gyomor-bypass műtéthez hasonló beavatkozást fejlesztettek ki brit kutatók, amely segíthet a kóros elhízásban, valamint a cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Míg eddig a gyomor űrtartalmának- illetve a bélcsatorna hosszának csökkentésével érték el, hogy a táplálék gyakorlatilag fel se tudjon szívódni, az új, úgynevezett EndoBarrier módszer nem ilyen drasztikus. A beteg bélcsatornájába ugyanis endoszkópos eljárással egy hatalmas, kolbászbőrhöz hasonlító vékony implantátumot ültetnek be, amelyen az étel felszívódás nélkül továbbhalad a bélrendszer alsóbb szakaszába.

A beavatkozás mindössze egy órát vesz igénybe, és érzéstelenítéssel történik. Az orvosok szerint az új eljárás ráadásul ugyanolyan hatásos, mint más gyomorszűkítő műtét, azonban sokkal biztonságosabb. Hosszú távú mellékhatások és kockázatok -,mint például a bélelzáródás – ugyanakkor szintén előfordulhatnak..

4353s2n95

A diabétesszel küzdő betegek körében hamarosan ez lehet majd a legelterjedtebb gyógymód, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján az EndoBarrier mellet semmilyen más gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Az implantátum- mivel a nyombélbe ültetik -, a hormonháztartást is megváltoztatja, melynek hatására a hasnyálmirigy több inzulint termel, csökkentve a cukorbetegséget.

A kutatások során három kórház betegein alkalmazták az eljárást, és az eredmények azt mutatták, hogy a betegek koleszterinszintje és vérnyomása is csökkent az implantátum behelyezésével. A tauntoni Musgrove Park Kórház legújabb tanulmánya szerint a diabéteszes betegek 72 százalékánál figyeltek meg javulást, és egy év elteltével a gyógyszeres kezelést is elhagyhatták.

Az EndoBarrier beültetését egyelőre nem támogatja a brit egészségbiztosító, ezért jelenleg 8000 fontba (mintegy 2,5 millió forintba) kerül, és csak magánklinikákon végzik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.