Koronavírus – Ezek a diabétesz-páciensek kerülhetnek intenzív osztályra

Azok a betegek, akik koronavírus-fertőzésükkor alkalmazták a szokásos diabétesz-kontrolláló gyógyszereket, kisebb a kockázata annak, hogy intenzív osztályra kerülnek.

Már nem újdonság, hogy a cukorbetegség sajnos komolyabb koronavírus-tüneteket és szövődményeket vonhat magával, amennyiben a beteg elkapja a fertőzést. Annak kockázata azonban, hogy nagyon betegek legyenek, valószínűleg nagyobb azoknál, akiknél hosszú távon fennáll a vércukorszint-probléma.

Fotó: 123rf.com

Azok a 2-es típusú diabéteszben szenvedők, akiknek kórtörténete rossz glikémiás kontrollról árulkodik, közel 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra, ha elkapják a Covid-19-et, mint akiknek jobb a vércukorszintje – világított rá a BMJ Open Diabetes Research & Care folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány.

Tudtad: ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei

A 2-3 éves vércukorszint-történet jobban jelzi a koronavírus súlyosságának rizikóját, mint a rövidebb időszakra vonatkozó mérések – mondta Deepak Vashishth, a Rensselaer Polytechnic Institute Biotechnológiai és Interdiszciplináris Tanulmányok Központ igazgatója, a tanulmány szerzője.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a Covid-19 súlyosságának kockázata alacsonyabb azoknál a pácienseknél, akik a metformint, a metformin és inzulin kombinációját vagy kortikoszteroidokat szednek.

Hogyan okozhat a rossz vércukorszint súlyos koronavírust?

A 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek nem képesek a véráramban lévő cukor glükóz mennyiségét gyógyszeres kezelés és számukra megfelelő étrend betartása nélkül szabályozni.

A krónikusan magas vércukorszint károsíthatja az immunrendszer, a keringési- és idegrendszer működését.

A helytelen glikémiás kontroll az ún. fejlett glikációs végtermékek (AGE) nevű molekulák felhalmozódását is kiválthatja, ami idővel ronthatja a csont minőségét. Ezen molekulákról ismert, hogy fokozzák az oxidációs stresszt és a gyulladást, melyek nemcsak a koronavírus, hanem más légúti betegségek kockázati tényezői is.

Abban az időszakban, amikor elkezdődött a Covid-19 járvány, Deepak Vashishth és munkatársai a cukorbetegség csontokra gyakorolt ​​hatását tanulmányozták. Azt vizsgálták, vajon a longitudinális glikémiás kontroll mérése pontosabban előrejelezheti-e a diabéteszesek csonttörésének kockázatát, mint a jelenlegi standard módszer, amely a csont ásványianyag-sűrűségének mérésén alapul.

Fotó: 1234rf.com

Eredményei alapján a kutatócsoport megállapította, hogy a 2-3 évre vonatkozó vércukorszint-rekordok a koronavírus súlyosságának előrejelzésében is segíthetnek a cukorbetegeknél.

Mit tehetünk diabéteszes esetén, hogy ne kerüljünk intenzív osztályra?

A 2-es típusú diabétesszel küzdők koronavírus-súlyosságának értékeléséhez a kutatók több mint 16 ezer, cukorbetegségben és Covid-19-ben egyaránt szenvedő ember egészségügyi adatait vizsgálták meg 2017 és 2020 között.

Ezek alapján két részre osztották a résztvevőket. Az egyikbe azok kerültek, akiknek megfelelő volt a longitudinális glikémiás kontrollja – 6-9 százalék közötti -, a másikba pedig azok, akiknél rossznak bizonyult, 9 százalék vagy afeletti volt 2-3 éven át.

Kiderült: a rossz glikémiás kontrollal rendelkező cukorbetegeknek 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel kellett igénybe venniük intenzív osztályon történő ellátást.

A krónikusan magas vércukorszintet általában a vérben található hemoglobin A1c (HbA1c) százalék vizsgálatával követik nyomon. A tanulmányban a longitudinális HbA1c 1 százalékos emelkedése közvetlenül összefüggött az intenzív osztályra kerülés kockázatának 12 százalékos növekedésével.

Nagyon úgy tűnik, hogy a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása csökkenti a koronavírus súlyosságának kockázatát.

Azoknál a cukorbetegeknél, akik metformint szedtek Covid-19 fertőzésükkor, 12 százalékkal volt alacsonyabb az intenzív osztályra kerülés kockázata; a metformin és inzulin kombinációját szedőknél 18 százalékkal, a felírt kortikoszteroidokat alkalmazóknál pedig 29 százalékkal volt kisebb az esély.

Fontos tudni, hogy bár a diabétesz valóban kockázati tényezőnek számít a koronavírushoz kapcsolódó szövődmények kialakulásában, nem minden cukorbeteg egyforma. Nem szabad tehát általánosítani és egyetlen populációként kezelni őket – összegezték véleményüket a szakemberek.

Ez a téma is érdekes lehet számodra: 

Többféle koronavírus jön még – Fel tudunk rá készülni?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.