Könnyebb az inzulinbeállítás telediabetológiával

A cukorbetegség egyre több embert érint, az újonnan diagnosztizált betegek száma évről évre nő. Számukra nyújt kényelmes és hatékony megoldást a világviszonylatban is újdonságnak számító telediabetológia.

Mikor beszéltünk cukorbetegségről?
A cukorbetegség diagnózisát a vércukorszint értékének maghatározásával állítják fel. Ilyenkor leggyakrabban 3-szori vérvételt javasolnak az orvosok (éhgyomri, glükóz-szirup ivása után 1 majd 2 óra múltán). Diabéteszről akkor beszélünk, amikor az éhomi érték ismételten 7 mmol/l felett van, vagy  a  cukorterhelés kétórás értéke a 11.1 mmol/l-t meghaladja.

Amennyiben valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, akkor a szükséges kezelés, esetleg inzulinadag beállítása hosszabb folyamatot vehet igénybe. A terápiabeállítás ideje alatt az illető gyakorta találkozni kénytelen orvosával, hogy finomhangolják a megfelelő kezelést.

cukor4

Gyorsabb és hatékonyabb kezelés
A telediabetológia Magyarországon újdonságnak számít, míg több külföldi országban már régebb óta alkalmazzák. A telediabetológia segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból a központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, melyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása.

Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, az lehetővé teszi a megfelelő terápia választását, illetve a kezelés folyamatos nyomon követését, módosítását. Így tehát a gondozott cukorbetegek anyagcsere-állapotának naprakész ellenőrzését és a mindennapi élet orvosi segítségét adja a rendszer anélkül, hogy közvetlen orvos-beteg találkozás jött volna létre – foglalja össze a telediabetológia lényegét dr. Bibok György diabetológus főorvos.

A telediabetológia különösen hasznos lehet olyan élethelyzetekben, amikor az anyagcsere, vércukorszint felügyelete különösen fontos. Így például újonnan felfedezett cukorbetegségnél a kezelés beállításához, már ismert cukorbetegnél a terápia módosításához, jelentősebb életmód változtatásnál, terhesség alatt, műtétet követően, külföldi tartózkodás során.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.