Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a diabéteszeseknek

Jó hír a diabeteses betegnek és az őket ellátó orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, hogy a területen a közelmúltban számos előre mutató kezdeményezés indult el. Tavasszal megalakult a Diabeteses Láb Munkacsoport, melynek elnöke, Dr. Kajetán Miklós az autonóm kardiovaszkuláris neuropathia és a diabeteses láb szindróma közti összefüggéseket vizsgáló tudományos kutatásba kezdett. Továbbá az országban először, idén szeptemberben podiáter képzés indult a Miskolci Egyetemen. A Wörwag Pharma a neuropathia kutatást egy Ewing-teszter rendelkezésre bocsátásával, a képzést pedig négy hallgató költségeinek fedezésével támogatja.

A Diabeteses Láb Munkacsoport a Magyar Diabetes Társaság keretei közt alakult meg idén májusban. A cukorbetegség számos szövődményt okoz: fenyegeti a látást, a veseműködést, nagy kockázatot jelent a szívinfarktus, a szélütés szempontjából is. Az idegrostok károsodása, a diabeteses neuropathia kialakulása pedig a lábat veszélyezteti. „E kórforma lényege, hogy a beidegzés vesztett láb bőre, kötőszövete, de akár a csontok is esendővé, sérülékennyé válnak, és nagyon nehezen gyógyulnak. Könnyen kialakulhat valamilyen fertőzés, amely amputációhoz vezethet. Kielégítő vérkeringés ellenére amputációig fajuló lábsebeket nevezzük diabeteses láb szindrómának.”– mondta el Dr. Kajetán Miklós. Magyarországon évente mintegy 2-4 ezer amputációt végeznek a diabeteses láb szindróma miatt. A munkacsoport azért jött létre, mert e speciális terület ellátása több szakma egyidejű, párhuzamos tevékenységét igényli, és a gyors és hatékony együttműködés feltételeit és szervezeti kereteit szeretné javítani, fejleszteni. A csoport diabetológus tagjai arra törekszenek, hogy munkahelyükön létrehozzák ezeket a többszakmás ellátó helyeket. „Célunk, hogy tudatosítsuk, hogy e problémának a komplex megoldását egyetlen szakma nem tudja magára vállalni, csak a közös fellépés segíthet, melyben az orvosok „gyűlnek” az érintett beteg köré.” – hangsúlyozta Dr. Kajetán Miklós.

Dr. Kajetán Miklós kutatásáról elmondta, hogy célja, hogy a diabéteses láb szindrómával kezelt, esetleg már amputált cukorbetegek esetében vizsgálja a szív-, érrendszeri autonóm neuropathia mértékét. Az ugyanis már bizonyított, hogy az amputált lábú betegeknél nagyon magas arányú az elhalálozás néhány éven belül, körülbelül évi 20-25%-os. Ennek hátterében azonban több tényező is állhat, például infarktus, stroke is. Az a tény is ismert, hogy a cukorbetegség okozta szív-, érrendszeri, más néven autonóm neuropathia önmagában is rontja az életkilátásokat. Kérdés azonban, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a neuropathia egy már nagyon szélsőséges formában megjelent, a szív-, érrendszeri autonóm neuropathia gyakorisága és mértéke is kiugróan magas-e.

cukorbeteg1

Ha ez az összefüggés bebizonyosodik, akkor felhívja a figyelmet arra, hogy szív-, érrendszeri autonóm neuropathianak nagyobb a jelentősége, mint korábban gondoltuk, de arra is rávilágíthat, hogy az amputált betegeket részletes kardiológiai vizsgálatoknak kell alávetni, hogy megelőzzük a korai, váratlan szívhalált. A negatív összefüggés pedig a felé terelné a figyelmünket, hogy az amputált lábú betegeknek szívkoszorú-ér állapotát kell gondosabban vizsgálni. A kutatás azonban első lépésként csak azt vizsgálja, hogy kimondható-e egyáltalán, hogy a diabeteses láb szindrómával diagnosztizált betegkörben nagy a szív-, érrendszeri autonóm neuropathia foka.

Az adatfelvétel várhatóan március-áprilisban zárul, addigra gyűlik össze megfelelő mennyiségű adat, ugyanis csak statisztikai összefüggés vagy annak hiánya adhatja meg a választ a kérdésre. A Wörwag Pharma által rendelkezésre bocsátott Ewing-teszter nagymértékben felgyorsítja és megkönnyíti a nagyszámú vizsgálat lebonyolítását, e nélkül az eszköz nélkül nem lenne megvalósítható a megfelelő adatmennyiség összegyűjtése.

vércukor

A vizsgálat egy speciális EKG- és vérnyomás-mérést jelent, a mérés közben bizonyos mozdulatokat hajt végre a beteg, például feláll, felül stb. Ugyanis a központi idegrendszer állapotai egészséges embereknél módosítják a normál szívritmust: ha stresszben vagyunk, akkor szaporodik, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul a szívműködésünk. A cukorbetegeknél nem lehet megfigyelni ezt az eltérést, mintha a szívre nem hatna az agyunk működése.

A Wörwag Pharma a neuropathia kutatása és diagnosztikája mellett nagy hangsúlyt fektet a diabeteses láb szövődmény kezelésének fejlesztésére is. Ezért finanszírozza négy a podiáter továbbképzésen tanuló szakember tanulmányait is.

Forrás: https://napidoktor.hu/