IR és jó vércukor értékek mellett lehet “hipózni”?

Az inzulinrezisztencia igen gyakran fordul elő, mely több kellemetlen tünettel is járhat, sőt, vannak, akik hipoglikémiás tüneteket is észlelhetnek. A “hipózás” alacsony vércukorszintet jelent, így sokakban kérdés, hogy mi is az oka annak, hogy normál vércukor érték mellett tapasztalják a panaszokat?

A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

Mikor beszélünk inzulinrezisztenciáról?

Az IR (inzulinrezisztencia) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként ismert, mely igen gyakori oka a meddőségnek, pattanásos bőrnek és a vérzészavaroknak. Az állapot során – főleg a helytelen életmód következtében- a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Amennyiben ez huzamosabb ideig fennáll, úgy a hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia esetén a vércukor értékek gyakran normál tartományban mozognak, ám a terheléses inzulin szintek kiugrása már jelzik a problémát. Éppen ezért fontos, hogy OGTT (terheléses vércukor vizsgálat) során ne csak a glükóz, hanem az inzulin értékeket is ellenőrizzék.

Sokan úgy gondolják, hogy az ún. HOMA index jelzi az IR fennállását, ám ez egyedül kevés, csupán jelzés értékű, szükség van a 0, 60 és a 120 perces glükóz és inzulin szintekre is. Referencia értékek természetesen létezek mind a vércukor, mind az inzulin szintjére vonatkozóan, ám a diagnózis felállítása összetettebb a “csillagos” értékeknél. Figyelembe kell ugyanis venni az inzulin szinteket egymáshoz viszonyítva is, sőt, a tünetek jelenlétét és azok mértékét is.

Hipózás IR-esként?

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukorszintje 3,9 mmol/l alá esik. Ezt olyan tünetek jelzik, mint az verejtékezés, remegés, szapora szívverés, émelygés, beszédzavar. Ezt főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek szokták tapasztalni, de előfordulhat, hogy gyógyszerrel kezelt daibetes-esek, illetve IR-esek is panaszkodnak rá. Olykor megeshet, hogy olyanok is tapasztalják a tüneteket, akiknek a normál tartományban van a vércukor értékük.

Azok, akiknek magasabb az inzulin szintjük (pl. IR miatt), hajlamosabbak a gyors vércukoresésre, mivel az inzulinnak vércukorcsökkentő hatása van, és ezt a hirtelen esést bizony megérezhetik”– mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

A rosszullétet egy nem megfelelően megtervezett diéta is provokálhatja, hiszen a gyors felszívódású szénhidrátok miatt a vércukor hirtelen megemelkedik, ám a sok inzulin miatt gyorsan le is zuhan- ez szintén rossz közérzetet eredményezhet.

Mi a megoldás?

Első körben ellenőrizni szükséges OGTT vizsgálattal a vércukor és az inzulin szinteket, hogy kiderüljön, jelenleg milyen állapotban is van a beteg (ugyanis a terápián időközönként módosítani szükséges).

Ezen kívül érdemes pár hétig étkezési naplót is vezetni, és jelölni, amikor a hipoglikémiás tüneteket tapasztalta. Egy jó dietetikus látja, hogy mi a hiba – ha van- és ez miért okozza a kellemetlen panaszokat. Szükség esetén kis változtatásra lehet szükség a diétában.

Célszerű lehet egy ideig étkezések előtt és után is megmérni vércukorszintet, és az eredményeket feltűntetni az étkezési naplóban (vagy a vércukor naplóban), hiszen ez is komoly jelzésértékkel bír, ráadásul vannak olyan ételek (pl. zab), mely valakinél csökkenti, valakinél pedig megemeli a glükóz szintjét, így ezek is kiválthatnak gyors vércukor ingadozást.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.