Indul az okos vércukormérők korszaka

Közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során a száz százalékban hazai tulajdonú 77 Elektronika Kft. legújabb fejlesztésű vércukormérő rendszerei. A magyar high-tech vállalat által fejlesztett vércukormérők pontossága már most megfelel a 2016-tól Magyarországon is életbe lépő szigorított nemzetközi szabványnak, így például az újszülött csecsemőkre jellemző magas hematokrit érték mellett is pontos eredményt adnak. A készülékek emellett a tárolt adatok alapján képesek kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye az alacsony vércukorszintből fakadó roham kialakulására.

2015. március 11-én a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szakmai szimpóziumon mutatták be az Innováció- és Magyar Termék Nagydíjas 77 Elektronika Kft. legújabb saját fejlesztésű vércukormérő rendszereit, a Dcont HUNOR-t és a Dcont MAGOR-t. Előbbi a 77 Elektronika várakozásai szerint 2015 nyarától inzulinnal kezelt cukorbetegek számára társadalombiztosítási támogatással is megvásárolható lesz.

Dr. Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az eseményen elmondta: „Az Egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi stratégiában kiemelt ágazati cél az egészségtudatos magatartás, az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, a lakosság ezzel kapcsolatos ismereteinek bővítése a többi között a cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében is. A cukorbetegség előfordulása világszerte nő, Magyarországon mintegy 600-700 ezer ismert cukorbeteg ember él. Az egészségbiztosítási alapból éves szinten mintegy 30 milliárd forintot fordít a kormány a cukorbetegek gyógyszereinek támogatására, de a kezelés eredményessége érdekében elengedhetetlenül fontos a betegek együttműködése, az életmódváltás.”

A 77 Elektronika Kft. többéves kutatási és fejlesztési munkájának eredményeként a Dcont termékcsalád legújabb típusai, a vércukormérők piacán egyedülállóan közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Ez azért fontos, mert a pontosabb mérés és vércukorérték ismeretében hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető.

cukorbeteg1

Az új eszközök mérési pontossága szigorúbb követelményeknek tesznek eleget, mint a 2016-tól Magyarországon is kötelezővé váló, még csak nemzetközi szabványként létező ISO 15197:2013 előírása. A magyar fejlesztésű készülékek speciális körülmények között, így például újszülött csecsemők magas hematokrit értéke mellett is pontos eredményt adnak, ami szintén a szabvány előírása.

A HUNOR és MAGOR a Dcont-okra jellemző korábbi tulajdonságok (minimális vérmennyiség-szükséglet és mérési idő, automata csíkkidobó stb.) mellett számos újítást is tartalmaznak. Világviszonylatban az első olyan vércukormérő készülék, mely a tárolt adatok alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye hipoglikémiára. A hipoglikémia kockázat elemzés a kezelőorvos számára lehetőséget ad az érintett betegek könnyebb felismerésére és pontosabb monitorozására.

Emellett kijelző- és csíkmegvilágító funkcióval is rendelkeznek, melynek köszönhetően sötétben, akár az éjszaka közepén is kényelmesebben mérhetünk velük, lámpakapcsolás nélkül. A készülékek felülete antibakteriális bevonatot kap, továbbá USB csatlakozás segíti az eredmények könnyű és gyors feltöltését a betegek és szakemberek által egyaránt díjmentesen használható Dcont eNAPLÓ online vércukornaplóba.

„Büszke vagyok rá, hogy az általunk fejlesztett Dcontvércukormérő termékcsaládot az elmúlt évben a Hungarikum Bizottság a magyar innováció csúcsteljesítményének minősítette, és beválasztotta a hungarikumok előszobájaként ismert Magyar Értéktárba. Mi, a 77 Elektronikánál mindig is az innovációban, a folyamatos fejlesztésben láttuk a jövőt. A most bemutatott 64. generációs készülékeink magyar mérnökök fejlesztése és magyar kezek gyártják budapesti üzemünkben, ugyanúgy, mint az elmúlt közel három évtized során előállított valamennyi modellt” – hangsúlyozta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.