Hogyan kezelhető az újévi étkezés diabétesz esetén?

Mire figyeljünk cukorbetegséggel?

Az ünnepi időszak különösen megterhelő lehet azok számára, akik cukorbetegséggel küzdenek. Fokozottan figyelni kell, mikor és mit esznek – íme 7 módszer a diabétesz kordában tartására újév alkalmával.

Újévkor és általában ünnepek alkalmával a betegséggel küzdőknek talán még nehezebb eligazodni: miből vehetnek és miből nem, mennyit fogyaszthatnak, hogy ne legyen gondjuk.

Sokszor a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők is így vannak ezzel – ám fontos tudni: nem kell, hogy a diabétesz megakadályozzon minket az ünnep élvezésében. Íme néhány könnyű módszer, amely segít kordában tartani a cukorbetegséget, miközben az ünneplés sem marad el a számunkra és az újévi étkezés sem árt majd meg.

1. Tartózkodjunk a cukros desszertektől: a sok cukorral készült édességektől tartsuk távol magunkat – ilyenek a kekszek, cukorkák, sütemények. Ha ugyanis ezekből túl sokat eszünk anélkül, hogy foglalkoznánk a vércukorszintünkkel, kiugrásra számíthatunk, s már az elején tönkretesszük magunk számára az újévet.

2. Limitáljuk az alkoholfogyasztást: jellemző, hogy ünnepekkor sokan isznak alkoholt, s ha cukorbetegséggel is így teszünk, az kimondottan veszélyes lehet a számunkra. Jobb ötlet diétás, kalóriamentes teával, esetleg ízletes, de kalória- és cukorszegény koktélokkal ünnepelni. Mivel azonban gyógyszereket szedünk, érdemes konzultálnunk orvosunkkal, mi az, amit emellett is biztonsággal fogyaszthatunk.

3. Kövessük nyomon az adagméretet: tudatosan együnk az újévi étkezés alkalmával. Osszuk el a körülöttünk levőkkel a kalóriákat és szénhidrátot tartalmazó ételeket – így megkóstoljuk őket, de nem esszük meg az egész adagot.  Ezzel telítettebbnek is érezzük magunkat, s mégis, a sóvárgás csökkentettük. Édesszájúaknak érdemes a természetes édesítőkkel készült desszerteket, pudingokat választani.

4. A nassolnivalókat is okosan válasszuk meg: a szinte korlátlan ételkínálat láttán újévi étkezéskor még diabétesz esetén is nehéz megállni, hogy az ember ne kóstoljon meg mindent. Ám ha okosan válogatnunk, nem fogunk belefutni a hibába és egy rakás egészségtelen dolgot elfogyasztani. Egészséges nassolnivaló például cukorbetegség esetén a dió, mogyoró, saláta, leves. A nyers és gőzölt ételeket részesítsük előnyben, ne a krémeseket. A rosttartalmat salátákból, zöldségek segítségével növeljük a megfelelő vércukorszint-kontroll érdekében.

5. Figyeljük a vércukorszintünket: újévi étkezéskor megfeledkezhetünk arról, hogy vércukorszintünket rendszeresen ellenőrizzük. Érdemes a körülöttünk levőkkel tudatni, hogy ez fontos számunkra, ezért figyelmeztessenek, ha úgy adódik. Ma már diabétesz-applikációt is letölthetünk, így telefonunk is segítséget nyújthat ebben.

6. Időzítsük gyógyszereinket: ahhoz, hogy ne felejtsük el cukorbeteg-gyógyszereinket vagy az esedékes inzulin-adagot, állítsunk be emlékeztetőt vagy a hozzánk közelállókat kérjük meg: figyelmeztessenek. A dózisokat mindig orvosunkkal egyeztessük, s beleegyezésével módosítsuk, ha szükséges.

7. Maradjunk fizikailag aktívak: nem számít, mennyire vagyunk foglaltak, naponta 30-45 perc mozgásra szükségünk van. Bármilyen aktivitás, kezdve a gyorsgyaloglástól a lépcsőzésen át a jógáig segíthet a vércukorszint szabályozásában és a súlygyarapodás megelőzésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.