Ezt okozza aha túl kevés a pajzsmirigy hormon

Ha nem is ennyire egyértelmű az összefüggés, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn.

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük a témában.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség.

Prediabetes- a cukorbetegség előszobája

 
megnövekedett diabetes rizikó

Foto:123rf.com

Prediabetes-nek azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor értékek enyhén megemelkedtek, ám nem annyira, hogy cukorbetegségről beszéljünk. 2 típusát különböztetjük meg, az emelkedett éhomi vércukorszintet (IFG) és a csökkent glukóztoleranciát (IGT). Ezen állapotok megfelelő terápiája igen lényeges a diabetes elkerülése érdekében, mert, ha nem kezelik, akkor rövid időn belül rosszabbodhatnak az értékek. Sajnos a prediabetes – de sokszor még maga a diabetes is – gyakran felderítetlen marad, mivel nem mindig produkál tüneteket. Ez azért veszélyes, mert közben szövődmények alakulhatnak ki. Éppen ezért fontos a szűrés, a rizikófaktorok ismerete.

 

Kevés pajzsmirigy hormon és prediabetes

 

A hormonok egymással összehangoltan működnek, így, ha a rendszerbe hiba csúszik, akkor az sokszor több mindent borít. Ezért is fordul elő, hogy sokszor egyidejűleg több hormonális probléma is fennáll. Így van ez a pajzsmirigy funkciókkal és a szénhidrát anyagcserével is. Kutatások szerint azoknál, akik kevés pajzsmirigy hormonnal rendelkeznek, megnő az esély a 2-es típusú cukorbetegeség kialakulására, s a rizikó tovább nő, ha mellette az illetőnél már prediabetes áll fenn.

Az összefüggés ismerete azért fontos, mert így még nagyobb hangsúlyt lehet helyezni a szűrésekre- mind a pajzsmirigy, mind a (pre)diabetes esetén, és ha szükséges idejében megkezdődhet az adekvát terápia.

 

Miért nő meg a rizikó?

 
pajzsmirigy alulműködés veszélye

Foto:pixabay.com

 

Hogy miért is nő meg ekkor a diabetes incidenciája, az több okra vezethető vissza. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondta, a pajzsmirigy alulműködés miatt lelassul a szervezet anyagcseréje, így az állapot gyakran testsúly növekedéssel jár, ami pedig köztudottan a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő rizikófaktora. Ráadásul a pajzsmirigy hormonok közvetlenül részt vesznek az inzulinszekréció és a glükóz homeosztázis szabályozásában is. A pajzsmirigy alulműködés csökkent inzulinérzékenységgel és glükóz toleranciával járhat. Megfigyelések szerint a hipotireózis (pajzsmirigy alulműködés) kezelése javította ezeket a hatásokat.

Éppen ezért fontos, a pajzsmirigy alulműködésének kezelése. A (pre)diabetes megelőzése céljából rendszeres testmozgás és megfelelő étkezés javasolt az inzulin/vércukorszintek kordában tartása és a testsúlyfelesleg elkerülése érdekében.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.