Egészséges ecet – csökkenti a vércukorszintet

Egy kávéskanál ecet. Mindössze ennyi elegendő ahhoz, hogy csökkentsük a vércukorszintünket.

Az ecet jótékony hatásával a természetgyógyászok és a néphagyomány már régóta tisztában van, de eddig tudományosan nem tudták alátámasztani a meggyőződést. A kutatók most azt találták, hogy az ecet az étkezési utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést előzi meg az által, hogy fékezi a cukor felszívódását elősegítő enzimet.

Az almaecet és a vércukorszint

Miközben azonban az almaecettől talán nem leszünk biztosan vékonyak, úgy tűnik, a cukorbetegség és a vércukorszint ellenőrzése kapcsán segítséget jelenthet. Carol Johnston, PhD, az Arizonai Állami Egyetem táplálkozásprogramjának vezetője több mint 10 éve tanulmányozza az almaecetet. Úgy gondolja, annak hatásai a vércukorszintre hasonlóak bizonyos gyógyszerekéhez.

Az almaecet antiglikémiás hatása igen jól dokumentált. Az ecet blokkolja néhány keményítő emésztését: nem blokkolja 100 százalékban, de határozottan megelőzi, hogy a keményítő néhány formáját megemésszük és ez felvigye a vércukorszintet – magyarázza a szakember.

Ugyanakkor nem minden szakértő ennyire biztos az almaecet erejében. „A cukorbetegség kezelésében használni az almaecetet körülbelül olyan, mint elkezdeni kimeregetni egy elárasztott pincét kiskanállal” – vélekedik Michael Dansinger orvos, a Tufts egyetem diabétesz- és életmód programjának coach szakembere.

Azt javasolja a betegeknek, hogy inkább a teljes étrendre figyeljenek, ez a stratégia mögött sokkal több kutatás áll.

A gastroparesis esetén, mely gyakori probléma diabétesznél, lassul a gyomor ürülése – ilyenkor óvatosnak kell lenni. Korai kutatások szerint az almaecet ezt a gondot csak súlyosbíthatja.

„Aggódom, hogy az almaecet fogyasztása, még vízben oldva is, növeli a savat a szervezetben, mely terhet ró a vesére és a csontokra” – hangsúlyozza Dr. Dansinger.

Amennyiben tehát cukorbetegek vagyunk és ki szeretnénk próbálni az almaecetet, közöljük ezt orvosunkkal és tartsuk a szemünket vércukorszintünkön.

Johnston azt is hangsúlyozza, hogy ha a diabéteszre gyógyszert szedünk, nem szabad leállnunk vele és bevetni helyette az almaecetet. Mindig beszéljünk először orvosunkkal a felhasználás kapcsán.

Almaecet és emésztés

Amikor keményítőtartalmú ételhez fogyasztunk almaecetet, a keményítő, melyet nem emésztünk meg, táplálja a jó baktériumokat a bélben – emeli ki Johnston. Davis azt is hozzáteszi: érdemes szűretlen almaecetet használni, a „zavaros” kinézetűt, ugyanis az tele van probiotikummal és egyéb hasznos baktériummal. Ez az ecet támogathatja az immunrendszert és néhány embernél a székrekedés ellen is használhat.

Ne igyuk azonban higítás nélkül, túlságosan savas és árthat a fogzománcnak, sőt a nyelőcsőnek is. Jó tanács még, hogy ne használjunk belőle sokat. Higítsunk fel 1-2 teáskanálnyit egy nagyobb pohár vízben és kortyoljuk el ételeinkhez napi egy-két alkalommal!

almaecet21000

Mindez alátámasztja a természetes gyógymódokat értők véleményét arról, hogy mérsékelt mennyiségű ecet fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

 

 

 

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.