Diabétesz kontrollálás és munkahely – hogyan kezeljük betegségünket?

Legjobb, ha tudnak róla a munkatársak

A diabétesz még a legalaposabb kontrollálás mellett is tartogathat néha meglepetéseket számunkra. Ezért fontos, hogy a munkahely, ahová naponta bejárunk, biztonságos terep legyen. Teremtsünk meg minden körülményt magunknak a cukorbetegség kontrollálása érdekében.

A betegségek kordában tartása otthon jóval egyszerűbb, mint egy munkahelyen. Hiszen minden körülöttünk van, amire szükségünk van, ha kell, le is pihenhetünk. A munkahely más eset, ezért cukorbetegség esetén fontos megteremteni azokat a körülményeket, melyek mellett képesek vagyunk a diabétesz kontrollálására.

Fotó: 123rf.com

Milyen lépéseket kell megtennünk?

1. Először is, teremtsük meg az alapokat ahhoz, hogy jó legyen a közérzetünk: aludjunk eleget, reggelizzünk, igyunk egy pohár vizet, mielőtt útnak indulunk. Ezek az egyszerű dolgok csökkentik a stresszt és stabilan tartják a vércukorszintet.

2. Avassuk be a főnökünket: ha gondot okoz napközben többször enni valami apróságot, vagy nem tudjuk hol tárolni az inzulint, érdemes beszélni főnökünknek az állapotunkról. Néhány alapvető tényt közölnünk kell a diabéteszről, ha nem tud róla sokat – ebben kérhetjük orvosunk segítségét is.

3. Ismerjük a jogainkat: ha tisztában vagyunk ezekkel, magabiztosabban adhatjuk elő, mi a problémánk. A kisebb változtatások érdekében, melyekkel megkönnyíthetjük mindennapjainkat, nyugodtan síkra szállhatunk – hiszen így oldható meg esetünkben a diabétesz kontrollálása. A főnök nem büntethet meg minket azért, mert többször eszünk vagy elvonulunk egy kis időre.

4. Segít, ha a munkatársak is tudnak a cukorbetegségről: nem kell mindenkinek elmondani a munkahelyen, de jó, ha tudják, mert legalább egy személynek tudnia kell, hol tartjuk az inzulint, melyek az alacsony vércukorszint jelei és segíthet, ha kell.

5. Küzdelem az édességek csábítása ellen: a születésnapoktól kezdve a reggeli fánk elfogyasztásáig, egy munkahely bizony komoly ellenállást kíván egy cukorbetegtől. Készítsük fel magunkat arra, hogy a diabétesz kontrollálása érdekében ezekre nemet kell mondanunk. Tartsunk magunk közelében egészséges nassolnivalókat. Ha azonban mégis megkóstolunk ezt-azt, csak nagyon keveset együnk és figyeljünk oda a vércukorszintünkre.

6. Okosan nassoljunk: készüljünk fel a délutáni vércukorsüllyedésre. Töltsünk meg egy tárolódobozt összevágott zöldségekkel, hummusszal, tartsunk magunknál fehérjeszeletet vagy mandulát, diót. A nem édes jeges tea vagy a meleg zöldtea is jó választás.

7. Szánjunk időt egy kis mozgásra: a munkahelyen sokan asztalnál dolgoznak egész álló nap. A fizikai aktivitásra azonban szükség van, különösen diabétesz kontrollálása esetén – állítsunk be egy időzítőt, és menjünk el járni egyet, elég az emeletről le-fel is. A székben ülve nyújtsuk ki magunkat kicsit. Az ebédidő felét is tölthetjük azzal, hogy megmozgatjuk magunkat.

8. Készüljünk arra, hogy vészhelyzet is előállhat: a munkahelyen legyen kezünk ügyében minden szükséges eszköz, ha alacsony lesz a vércukorszintünk. Tároljuk az asztalunk aljában például egy zacskóban. Fontos, hogy írjunk rá használati utasítást is!

9. Legyünk tisztában azzal, mikor teszteljünk: kérdezzük meg orvosunkat, mikor a legjobb a vércukorszintet mérni napközben. Főnökünknek például arról is tudnia kell, hogy miért vonulunk el és kell egy hely, ahol beadhatjuk magunknak az inzulint.

10. Szerezzünk be glükózszint-mérőt: ez az eszköz folyamatosan ellenőrzi a vércukrot, ezért hasznos a diabétesz kontrollálásában. Az aprócska szenzort az orvos helyezi a bőr alá, a hozzá tartozó monitort pedig magunkkal tudjuk vinni, táskában vagy az övünkön. Automatikusan teszteli a vércukor szintet és szól, ha az túl magas vagy alacsony. Fontos, mert időben figyelmeztet akár nagy munka közben is.

11. Szervezzük meg az orvos meglátogatását: meg kell szerveznünk a munkahelyen, hogy legyen módunk elmenni orvosunkhoz, hiszen több konzultációra van szükségünk, mint kollégáinknak. Érdemes az időpontokat a hétvégéhez igazítani vagy olyan időszakra tenni, amikor a napok nem sűrűek.

12. Fogadjunk el tanácsot: a diabétesz kontrollálásában nagy segítséget jelenthetnek a cukorbetegeknek szóló tanácsadások, melyek a munkahelyi boldogulásra is adhatnak jó tippeket.

13. Legyen meg a „szövegünk”: bármilyen helyzetben előkerülhet, hogy szólnunk kell cukorbetegségünk miatt. Nem kell túlzásba vinni a magyarázkodást, elég, ha két egyszerű és lényegretörő mondatban elmondjuk egy-egy érdeklődő kollégának, mi a gondunk.

14. Tartsunk magunknál mini hűtőtáskát vagy hűtőzsákot: ha nincs hűtő a munkahelyen, az inzulin tárolására szükségünk lehet kis hűtőtáskára. Figyeljünk arra, hogy se túl hidegben, se túl melegben ne legyen, mert a fagyott vagy meleg inzulin nem működhet tökéletesen.

15. Legyünk tisztában a kiváltó okokkal: a diabétesz kontrollálása érdekében fontos, hogy tudjuk, a nap/hónap/év mely szakasza jelent gondot számunkra. Kell-e utaznunk, melyek a stresszesebb időszakok. Konzultáljunk orvosunkkal arról, mely időszakok nehezítik napjainkat, öngondoskodásunkat, segíthet kitalálni, hogyan kezeljük a problémát.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.