Diabétesz: javítja az inzulin-érzékenységet a növényi alapú étrend

Érdemes a cukorbetegeknek áttérni

Több előnyt is tartogat cukorbetegek számára a növényi alapú  étrend: aktiválja az inzulin receptorokat, elősegíti a glükóz felvételt a szövetekben. Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. A hormon inzulin fontosságát csak diabétesz esetén tudjuk meg igazán.

Érdemes áttérnie egy cukorbetegnek növényi alapú étrendre? Ha valaki nem szenved diabétesztől, aligha tudja, mennyire fontos a hormon inzulin a szervezetünkben. Ezen hormon hiánya okozza, hogy a vércukorszint emelkedik, s a cukorbetegség problémáival kell szembenéznünk. Amikor a testben nő a vércukorszint, a hasnyálmirigy több inzulint különít el a glükóz anyagcsere segítéséhez, ám idővel hasnyálmirigy sejtjei is túlterheltté válhatnak és károsodhatnak – ez pedig csökkenti az inzulintermelést.

Fotó: 123rf.com

Ez vezet olyan állapothoz, melyben a magas vércukorszint már a fontos szerveket és a vérereket is érinti. Jellemzően ez történik a 2-es típusú diabétesz során. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy béta-sejtjei már károsodtak vagy nem tudtak inzulint termelni, a vércukorszint magas marad, ezért mesterséges inzulinra van szükség a szint stabilizálásához. Akkor, amikor az inzulin hiánya vagy a glükóz anyagcseréhez nem megfelelő kiválasztás miatt a glükóz felszívódása akadályoztatva van (vagyis a sejtek nem tudják felszívni), inzulin rezisztenciáról beszélünk.

Az étrend változtatás ezért játszik kulcsfontosságú szerepet diabétesz esetén. A cukorbetegeknek kerülniük kell az olyan ételeket, melyek tovább növelik vércukorszintjüket és súlyosbítják az inzulin-rezisztenciát. A legújabb kutatások szerint diabétesz esetén előnyös a növényi alapú étrend. Segít javítani az inzulinrezisztenciát és fenntartani a megfelelő vércukorszintet.

Az inzulin érzékenység olyan állapot, melyben a test sejtjei reagálnak az inzulin beáramlására, s készek a glükóz molekulák felszívására, használják vagy energiaként tárolják azokat későbbre. Hogy valakinél kialakul-e diabétesz vagy sem, az nagymértékben függ a genetikától, ám az életmód és az étrend ugyanúgy fontos.

Fotó: 123rf.com

Azok, akik már a cukorbetegség „előszobájában” vannak, vagy hajlamosak a betegségre, még meg tudják változtatni a helyzetet, amennyiben inzulinrezisztensek. Egyszerűnek hangzik, de az étrend változtatás nagyon sokat segít. A növényi alapú étrend kutatók szerint képes visszafordítani a szituációt és javítani az inzulin-érzékenységet. Az ilyen étrend legfőképpen teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldségeket, diót, magvakat foglal magába – kiválóan alkalmasak arra, hogy a vércukorszintet kordában tartsák.

A legtöbb növényi alapú étrend rostban gazdag, s lényeges szerepet játszik az étkezés után kialakuló glükóz válaszban – előmozdítja az inzulin-érzékenységet és segít a súlyvesztésben is. Külön haszon, hogy ezek az étrendek sok zöldséget és gyümölcsöt foglalnak magukba, ezért antioxidánst is bőségesen tartalmaznak – különösen polifenolokat, melyek a zöldségekben és a bogyókban találhatók meg leginkább és hatással vannak a szénhidrát anyagcserére. Az antioxidánsok aktiválják az inzulin receptorokat, segítik a szövetekben a glükóz felvételét, csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt. Mindezek miatt a növényi alapú étrend tehát igencsak javasolt diabétesz esetén – a nem túl nehéz életmód-váltással elejét vehetjük egy olyan, akár életveszélyessé is váló állapot kialakulásának, mint a cukorbetegség.

Diabétesz kezelés védhet meg a koronavírus miatti haláltól?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.