Diabétesz – Hogyan alakul ki és milyen kezelés lehetséges?

Cukorbetegség-kezelés az étrendtől a gyógyszerekig

A cukorbetegség komoly hatással van az attól szenvedő ember mindennapjaira. Hogyan alakul ki a diabétesz, miként diagnosztizálják és miként lehetséges kordában tartása, kezelése?

A cukorbetegséget igen komolyan kell venni. A 2-es típusú diabétesz esetén a sejtek nem képesek megfelelően felhasználni a cukrot. Ez azt jelenti, hogy sok marad a vérben. Amennyiben valakinél inzulinrezisztencia esete áll fenn, a szervezete termeli a hormont, de a sejtek nem használják azt vagy nem reagálnak rá úgy, ahogy kellene. Ha esetünkben egy ideje fennáll a 2-es típusú diabétesz, de nem kezeltetjük a betegséget, hasnyálmirigyünk kevesebb inzulint fog termelni.

Fotó: 123rf.com

Hogyan diagnosztizálják a cukorbetegséget?

Az orvos a diagnózis felállításához vért vesz és ún. A1c tesztet végez. Ez kimutatja az átlagos vércukorszintet, mely az utóbbi 2-3 hónapban jellemző. Amennyiben már vannak tünetek, véletlenszerű vércukorszint-tesztet végeznek, mely megmutatja a jelenlegi cukorszintet.

Az étrend jelentős különbséget eredményezhet

A vércukorszint kontrollálható az étrend megváltoztatásával és a felesleges súly leadásával. Ez a komplikációk esélyét is csökkenti. A szénhidrátokat óvatosan kell étrendünkbe iktatni – minden étkezéskor ugyanazt a mennyiséget kell ennünk és szükséges odafigyelni arra, mennyi zsírt és fehérjét fogyasztunk, lefaragva ezzel a kalóriák számát. Az orvos általában tud ajánlani dietetikust, aki segít az egészséges étrend összeállításában.

Fotó: 123rf.com

Fontos a mozgás és a relaxáció

A gyakori testmozgás, így a gyaloglás vagy az erősítés javítja a szervezet inzulinfelhasználását és képes csökkenteni a vércukorszintet. Az aktív életmód segít megszabadulni a plusz kilóktól is, ráadásul mérsékeli a vérnyomást és megvéd a szívbetegségtől. Fontos a hét legtöbb napján 30 perc közepes mértékű mozgást végezni.

Kulcsfontosságú a relaxáció is. A stressz ugyanis emelheti a vérnyomást és a vércukorszintet. Egyesek semmit nem tesznek, hogy segítsenek magukon, mások étellel igyekeznek megnyugtatni magukat – pedig egyik sem jó módszer. Igyekezzünk megtanulni relaxációs technikákat, így a mély légzést, meditációt vagy vizualizációs technikát. Beszéljünk családtaggal, baráttal vagy akár lelkipásztorral, tanácsadóval. Ha nem tudjuk megoldani problémánkat, forduljunk szakemberhez, terapeutához.

Segíthetnek a gyógyszerek is

Amennyiben az étrend és a mozgás nem elegendő a vércukorszint ellenőrzés alatt tartásához, orvosunk gyógyszert írhat fel. Ma már számos diabétesz-orvosság van, gyakran kombinálják őket. Ezek közül egyesek arra késztetik a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen, mások segítenek a szervezetnek jobban felhasználni az inzulint. Megint más gyógyszerek lassítják az inzulin lebontását. Az újabb orvosságok ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy a vizelettel több cukrot távolítsunk el a testből.

Az inzulin egyébként nem csak az 1-es típusú cukorbetegség esetén adható. Az orvos korán felírhatja azt, s gyógyszerekkel kombinálhatja. Az inzulin azoknak a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek is segít, akiknél béta-sejtes elégtelenség alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy többé nem termel inzulint és a vércukorszint magas. Ha ez megtörténik, akkor a betegnek minden nap inzulinoznia kell magát.

Léteznek nem-inzulin injekciók is. Olyan emberek számára készülnek, akik 2-es típusú diabétesszel küzdenek, s arra késztetik a szervezetet, hogy inzulint termeljen, s kordában tartsa a vércukorszintet.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.