Diabétesz esetén így készülj a gyermekvállalásra

A diabétesz – legyen az bármely típusú – az egész életre hatással van. Ezért szükségesek a szigorú életmódbeli előírások, hiszen azok betartásával lehet normális szinten tartani a vércukor értékeket és elkerülni az esetleges kisiklásokat.

Sok cukorbeteg tart a gyermekvállalástól, a várandósságtól, hiszen félnek attól, miként is tudják kihordani a terhességet, illetve féltik a gyermeküket az esetleges komplikációktól. Megfelelő terápiával és szoros kontrollal a diabetes-szel küzdők is problémamentes várandósságra készülhetnek, és egészséges gyermeket hozhatnak a világra.

Minden várandósság némi veszéllyel jár a babára és az anyukára nézve is- szerencsére a komplikációk, szövődmények ritkák. Azonban, ha valaki 1-es vagy 2-es típusú diabeteses, ezek esélye magasabb- főleg akkor, ha nem megfelelő a vércukor szintje. Ezért fontos, hogy még a terhesség tervezése előtt keresd fel nőgyógyászod és diabetológusod, és beszélj velük a tervezett terhességéről. Terhességet vállalni csak megfelelő anyagcsere helyzet mellett szabad!

Fotó: 123rf.com

A cél, hogy a HbA1c érték 6,5 % alatt és az önkontrollos vércukor értékei 3,5 és 7,0 mmol/l között legyenek.

Nem kellően karbantartott diabetes-nél jelentősen megnő az anyai és a magzati szövődmények esélye, könnyebben következik be vetélés, halvaszületés és egyéb rendellenességek. A HbA1c minden egyes százaléknyi növekedése megduplázza a magzati fejlődési rendellenesség kockázatát.

1-es típusú diabetes esetén az anya már megelőzően inzulin kezelésben részesül. A terhesség alatt szoros kontroll szükséges, a vércukor variabilitásra tekintettel, az inzulin adagok módosítása irányozható elő. Gondozásuk az erre kijelölt centrumokban történjen! 2-es típus esetén, ha nem elegendő a diéta, csak inzulin kezelés jöhet szóba.

Már a teherbeesés előtt fontos több vizsgálatot is elvégeztetni: laboratóriumi vizsgálat, szemészet, belgyógyászati vizsgálatra van szükség (természetesen terhesség alatt is fontos a rendszeres kontroll vizsgálat).

Szedj folsavat!

A folsav (folát) minden nő számára ajánlott, akik teherbe szeretnének esni, ugyanis bizonyítottan csökkenti a velőcső záródási rendellenességek kockázatát. Ennek esélye cukorbetegség esetén némileg magasabb. Mivel ez a magzati fejlődés korai szakaszában alakul ki, így érdemes már a próbálkozás előtt több hónappal elkezdeni a szedését.

Fotó: 123rf.com

Milyen gyógyszert szedsz?

Sok gyógyszer van forgalomban, melyek szedése kontraindikált várandósság alatt. Ez igaz a diabetes tablettás kezelésére, a statinokra , valamint a diabeteshez gyakran kapcsolódóan használt készítményekre (pl. ACE-gátlók). Éppen ezért szükséges egyeztetnie orvosával, milyen szerre váltson (orális antidiabetikumok helyett inzulinra). Amennyiben eleve inzulin terápián volt, terhesség során annak adagolása, típusának módosítása szükséges. Fontos viszont, hogy önhatalmúan sose változtasson sem a dózison, sem pedig a készítményen!

Terhesség és inzulin igény

A terhesség óriási hormonális változásokat idéz elő. Az első trimeszterében az inzulini igény csökken, emiatt a vércukorszint könnyen ingadozhat, melyet csak tetéz az esetleges koraterhességi rosszullét (főleg a gyakori hányás). A második trimeszterben viszont megnő az inzulin szükséglet, majd a szülést követően hamar a terhesség előtti szintre, vagy az alá csökken. A változások miatt gyakoribb vércukor ellenőrzés szükséges (mind otthon, mind a terhes gondozáson)” – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Fotó: 123rf.com

Keton a vizeletben

Tesztcsík segítségével könnyen ellenőrizheti a kismama, vannak-e ketonok a vizeletében. Ezt érdemes hetente többször is megvizsgálni. Amennyiben sok a keton, akkor az okot kell megkeresni – ez lehet pl. kevés szénhidrát bevitel, rossz az inzulin adagja. Igen komolyan kell venni a keton megjelenését, ugyanis, ha nagymértékben megnő a ketonszint, akkor könnyen ketoacidózis alakulhat ki.

Tanácsok cukorbeteg kismamáknak

  • Teherbeesés előtt a szénhidrát anyagcseréje megfelelő legyen, lehetőleg adja le súlyfeleslegét, és várandósság során is figyeljen a testsúlyára
  • Gyakran ellenőrizze vérnyomását
  • Ne dohányozzon, ne igyon alkoholt
  • Telediabetológiával kapcsolatban maradhat orvosával két konzultáció között is

Szívbetegséghez vezet a terhesség alatti diabétesz?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.