Diabétesz: a diófogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri kockázatot

Érdemes enniük a cukorbetegeknek

Új bizonyíték támasztja alá azt az ajánlást, mely szerint 2-es típusú diabétesz esetén érdemes a dió fogyasztása – segíthet ugyanis megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat és a korai halált.

A dió igen értékes élelmiszerünk: alapvető fontosságú tápanyagokkal van tele, mely fenntartja az általános egészséget. Találunk benne rostot, E-vitamint, ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, folsavat, valamint nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat.

Egy, új tanulmány kimutatta, hogy a diófogyasztás segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A Journal of the American College of Cardiology szaklapban megjelent tanulmány összefüggést talált a dió evés és a szív- és érrendszeri betegségek kisebb rizikója között.

Foto: 123rf.com

A dió és a 2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú diabétesz krónikus állapot, mely azt a módot érinti, ahogyan a szervezet metabolizálja a glükózt – az elsődleges „üzemanyag”- forrást. A cukorbetegség lehetséges komplikációja a vesekárosodás, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Az Amerikai Diabétesz Szövetség 2015-ben megállapította, hogy csak az USA-ban 30 millió ember küzd a diabétesszel. Abban az évben az elhalálozások 7. legfőbb oka volt.

Az évek során számos tanulmány kapcsolta össze a diófogyasztást a szívkoszorúér-betegség megelőzésével. 2010-ben a kutatók rámutattak, hogy eredményeik a diófélék alkalmazását a diabétesz tüneteinek és szövődményeinek kezelésére is indokolják. Egy új tanulmány, melyet a Circulation Research szaklap közölt, további bizonyítékkal szolgál arra, hogy a diófogyasztás javasolt – alátámasztja a dió étrendbe iktatását, hogy kiegyensúlyozott táplálkozást érjünk el, amely csökkenti a szívbetegség esélyét a cukorbetegek körében.

A diófogyasztás növelése

A legutóbbi tanulmány során a kutatók az alanyok által kitöltött kérdőíveket használtak a diófogyasztás felmérésére. Közel 16 ezer felnőtt vett részt benne, akik a kérdőíveket azelőtt és az után töltötték ki, hogy 2-es típusú diabéteszt azonosítottak náluk. A kutatók felfedezték, hogy a dió minden típusa egészségügyi előnyökkel szolgált, különösen a fán termő diófélék. Ide a mandula és a dió tartozik – a földön például a földimogyoró terem. Az előbbiek a jelek szerint nagyobb előnyökkel szolgálnak, ugyanis a földi társaikhoz képest nagyobb mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat.

Az elemzés azt mutatta, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők – akiknek heti diófogyasztása 5 adag volt -, 17 százalékkal csökkentették a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, s 34 százalékkal a korai halál esélyét, ami ebből az okból következik be. Azok, akik a cukorbetegség megállapítását követően több diót ettek, 11 százalékkal mérsékelték a szív- és érrendszeri betegség rizikóját, s 25 százalékkal annak valószínűségét, hogy emiatt idő előtt meghaljanak – azokhoz képest, akik nem növelték a diófogyasztást.

Fotó: 123rf.com

Dr. Gang Liu, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola  táplálkozástudományi szakértője elmondta: felfedezéseik új bizonyítékkal szolgálnak, mely alátámasztja a diófogyasztás ajánlását. Egy kiegyensúlyozott étrendnek legyen része a dió is, ezzel ugyanis jó eséllyel meg lehet előzni a korai halált a diabéteszben szenvedők körében.

Már a kis mennyiségnövelés is sokat segít – a kutatók szerint minden további adag, amit hetente fogyasztunk, 3 százalékkal csökkenti az érrendszeri betegségek valószínűségét, s 6 százalékkal a szívbetegségét. A felfedezések alapján a diófogyasztás javítja a vérnyomást, segíti a vércukor kordában tartását, csökkenti a gyulladást, növelheti a zsírok anyagcseréjét és elősegíti a véredények működését.

“Az érrendszeri betegségek pedig vezető okai a szívrohamnak, a stroke-nak és a 2-es típusú diabéteszben szenvedők kialakuló fogyatékosságainak” – emelte ki dr. Prakash Deedwania, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Egészségügyi Iskolájának professzora.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.