Cukorbetegségben nő a zsírmáj kialakulásának kockázata

Az inzulinrezisztenseknek és a  2-es típusú cukorbetegséggel élőknek komoly kockázata van a nem alkoholos zsírmáj kialakulására, de nagyon sokat lehet tenni a megelőzésért, a következmények visszaszorításáért. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az összefüggésekről és a teendőkről beszélt.

Cukorbetegség és zsírmáj

 

Amikor a májsejtekben kis lipid burkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. Mivel  a fokozott zsírlerakodás miatt a májsejt könnyebben károsodik, kialakulhat  krónikus gyulladás, zsírmáj  súlyosabb esetben fibrozis, cirrhozis és ritkán májkarcinóma is. A nem alkoholos zsírmáj  szoros kapcsolatban áll  az  inzulin rezisztenciával, a  2-es típusú cukorbetegséggel. Fontos tudni, hogy nem a cukorbetegség okozza a zsírmájat, a helyes megközelítés inkább az, hogy sokszor ugyanazon betegeknél fordul elő mindkét állapot. Ugyanis az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz nagy eséllyel a túlsúlyos, elhízott személyeket érinti, ahogyan a zsírmáj kialakulásának is komoly rizikófaktora a jelentős túlsúly – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. – Természetesen fontos tisztázni a pontos a kiinduló okot, ugyanis egyes gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása.

Nincs jellegzetes tünet

A zsírmájnak sokszor semmilyen tünete nincs, az esetek döntő többségében a cukorbetegeknél végzett vizsgálatok során, a májenzimek rutinszerű ellenőrzésekor merül fel a gyanúja. Az is előfordulhat, hogy valamilyen képalkotó eljárás (CT, hasi- vagy máj ultrahang) során válik érzékelhetővé a betegség. Amikor pedig fény derül a zsírmáj meglétére, fontos annak megállapítása is, milyen mértékű  károsodást okozott ez a  folyamat. Néhány éve még ennek a folyamatnak a pontos feltérképezésére a májbiopsziát alkalmazták. A máj szerkezete fájdalmatlanul vizsgálható Fibroscan vizsgálattal.

Ma  már elérhető egy non-invazív, vagyis behatolás nélküli, fájdalmatlan vizsgálat, az ún. Fibroscan is. Ezzel a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása is megoldható néhány perc alatt, szövettani pontossággal. Egy lökéshullám terjedési sebességét méri, és ennek alapján határozza meg a máj rugalmasságát. A fibroticus, rugalmatlanabb szövetben a hullám terjedési sebessége gyorsabb. Előnye hogy ismételhető és ezáltal követhető a máj állapotának változása Az ultrahangos vizsgálattal kép alkotható a máj állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig. Az ultrahang vizsgálófej alkalmas 10 kg feletti gyermekek és extrém elhízott felnőttek vizsgálatára is.

Mit lehet tenni, ha megszületik a zsírmáj diagnózisa a cukorbetegeknél?

Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, legtöbbször nem is úgy kezeljük, mint egy önálló betegséget, hacsak nem emelkednek meg hirtelen a májenzim értékek, vagy nem gyanítjuk, hogy valami más folyamat is zajlik a szervezetben – ismerteti Porochnavecz doktornő.

A  2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, az elhízás, a magas trigliceridszint és a zsírmáj gyakran együtt fordulnak elő – bár természetesen a zsírmáj kialakulása nem automatikus a cukorbetegeknél. A  kezelés a rizikófaktorok csökkentésére irányul. Ennek alapja pedig az életmód terápia, amely a  testsúly   lassú csökkentésre, a fizikai aktivitásra, a vércukorszint és a trigliceridszint normalizálására  irányul. Nincs jelenleg olyan gyógyszer, amelynek  adása  egyértelműen javasolt.  Fontos  a rendszeres gondozás, melynek nagy szerepe van a késői szövődmények megelőzésében

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.