Cukorbetegség – sokan nem is tudnak róla, hogy érintettek

A cukorbetegség korunk egyik népbetegsége, ami sajnos jóval több áldozatot szed, mint amennyit kellene. Ennek oka az, hogy sokszor évekig sem veszik észre a betegek, hogy probléma lenne, ám a kór közben a testükben komoly károkat okoz.

Mennyi is a cukorbeteg?

Mint azt már említettük, a cukorbetegség igen sok embert érint. Hazánkban mintegy 700 000 diagnosztizált kettes típusú cukorbetegségben szenvedőről beszélhetünk, míg világviszonylatban a felnőtt lakosság 8,4%-át, több, mint 170 millió embert érint, a cukorbetegségben szenvedő száma 2025-re eléri a 330 milliót, az esetek 90 százaléka 2-es típusú cukorbeteg.

cukorbeteg, diabétesz

A számok már magukban is megdöbbentőek, ám hozzá kell tenni, hogy mivel a cukorbetegség tünetei jellemzően nem fájdalmasak, és a komoly következményekig nem is olyan ijesztőek, így nagyon sokan egyszerűen nem foglalkoznak vele. Ennek köszönhetően nagyjából minden diagnosztizált betegre jut egy olyan, akinél még nem állapították meg hivatalosan a kór meglétét. Azzal azonban, hogy a diagnózis elmarad, a következményekkel még számolni kell, ami súlyos esetben akár a beteg életét is követelheti.

A cukorbetegség

A cukorbetegségnek két formáját ismerjük. Az egyes típusú cukorbetegség oka nem teljesen tisztázott. A genetikai fogékonyság mellett, egyéb külső tényezők, fertőzések, valamint a D-vitamin hiány oki szerepét is feltételezik, autoimmun gyulladásos folyamatok hatására a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása figyelhető meg, következményesen abszolút inzulin hiány kialakulásával. Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők a betegség kezdetétől inzulin adásra szorulnak.

cukorbeteg, diabétesz

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának hátterében az örökletes hajlam mellett ismert egyéb tényezők szerepe. Az elhízás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás valamint a nem optimális D-vitamin ellátottság is közrejátszik a kórkép korai megjelenésében. A betegség korai szakaszában döntően az inzulin hatás gyengülése, inzulin rezisztencia figyelhető meg, későbbiekben az inzulin elválasztás is károsodik. Mivel ennél a formánál van valamennyi inzulin a szervezetben, így kezdetben nincsenek tünetek, ezért a betegség felismerése késik.

Dr. Tänczer Tímea diabetológus elmondta, hogy a betegek felénél, már a cukorbetegség felismerésekor észlelhetők az idült szövődmények, így a szemfenék-, az idegek- illetve a vese károsodás jelei, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis az időben megkezdett életmód váltás és egyénre szabott kezelés bevezetése. A kezeletlen betegekben a kardiovaszkuláris betegségek, szívinfarktus, érszűkület, stroke előfordulása is lényegesen gyakoribb az egészségesekhez képest.

Mik a cukorbetegség tünetei?

A cukorbetegségnek jellegzetes tünetei vannak, ám mire ezekkel szembesül a beteg, addigra sokszor a károk már visszafordíthatatlanok.

  • állandó szomjúság
  • fokozott vizeletürítés
  • szájszárazság
  • fertőzésre fogékonyság
  • bőrviszketés
  • látásromlás
  • éjszakai lábikragörcs
  • kéz- és lábzsibbadás
  • hajlatokban bőrproblémák
  • nőgyógyászati illetve urológiai fertőzések, gombás fertőzések

cukorbeteg, diabétesz

Kezelési lehetőségek

A lehető legfontosabb a cukorbetegség megelőzése, a fokozott rizikójú csoportokban életmódváltás, mediterrán típusú diéta bevezetése, a mozgásszegény életmód helyett rendszeres testmozgás beiktatása, hiszen így lehetőség van, a cukorbetegség elő állapotaiban is a betegség kialakulásának késleltetésére, irodalmi adatok alapján életmódváltással a betegség kialakulásának kockázata 50 százalékkal csökkenthető. A korai diagnózishoz a fokozott kockázatú egyének szűrése kiemelt jelentőségű, az éhomi vércukor vizsgálat, illetve a cukor terhelés (OGTT) elvégzésével.

A korai diagnózist követően a cukorbetegnek egyénre szabott kezelési rendszer alapján meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátot tartalmazó diétát tanácsolunk, valamint sor kerülhet a haza kezelési ajánlásoknak megfelelően gyógyszeres kezelés bevezetésére. A cukorbetegek gondozása, rendszeres kontroll vizsgálata nagy jelentőségű, mert a jó anyagcsere elérésével a betegség szövődményei megelőzhetőek, és ez a betegek életminőségét, és hosszú távú életkilátásait nagymértékben befolyásolja.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.