Cukorbetegség – Nyáron külön figyelmet igényelnek a lábak

Lassan beköszönt a nyár, mely sokak számára a legkedvesebb időszakot jelenti. Bár a meleg, a napsütés, a sok-sok szabad levegőn töltött program miatt az emberek hangulata is jobb, ám cukorbetegség esetén fontos, hogy –amellett, hogy ők is élvezik a napsugarakat-, külön figyelmet fordítsanak ekkor a lábaiknak, mivel a nyári hónapokban nagyobb eséllyel lépnek fel problémák.

Mikre érdemes ügyelniük a diabétesszel küzdőknek?

Nyár cukorbetegséggel

A legtöbb ember izgatottan várja, hogy a sötét, borongós, hideg téli időszak után ismét szandált viseljen, mezítláb sétáljon a vízparton és megmártózzon a medencében. Sajnos bizonyos krónikus betegségek esetén a nyári hónapok nem csupán a kikapcsolódásról és a nyugalomról szól. A cukorbetegek számára például az oly gyakori idegkárosodás (periferiás neuropátia) és a lábak rossz keringése veszélyessé teheti az olyan egyszerű tevékenységeket, mint egy egyszerű séta vagy nyaralás. Természetesen ők is élvezhetik a nyarat, ám közben külön gondot kell fordítani a lábaikra, mivel a láb amputációk nagy része cukorbetegek esetében történik, így elengedhetetlen, hogy megfelelő lábápolási rutint kövessen! Mivel az idegkárosodás befolyásolja a láb fájdalomérzetét – vagyis sérülés, seb keletkezhet anélkül, hogy azt észrevenné-, ezért nagyon könnyen elfertőződhet egy sérülés, és megnő a fekély kialakulásának esélye is. A cukorbetegség ugyanis jelentősen megnöveli a sebgyógyulási időt, ezért a káros mikroorganizmusok hamarabb és nagyobb mértékben szaporodhatnak el, ami komoly problémákat okozhat.

diabétesz, cukorbetegség

Fotó: 123rf.com

Tanácsok a nyárra

Ne légy mezítláb

Nyáron, főleg a vízparton igen csábító lehet, hogy a papucsokat lerúgjuk, és a homokban mezítláb lépkedjünk. Ez azonban igen veszélyes, mert a kagylók, üvegszilánkok és egyéb éles, hegyes tárgyak könnyen megsérthetik talpakat. Éppen ezért sose mászkálj mezítláb, és lehetőleg a vízbe is vízicipőbe menj. Fontos továbbá, hogy jól illeszkedő lábbelit hordj, egyrészt a feltörés elkerülése érdekében, másrészt azért, mert ha pl. kilóg a lábujjad és a forró járdához ér, komoly égési sérüléseket szerezhetsz!

Hidratála bőröd a lábakon is

Nem csak esztétikusabban néznek ki a puha, hidratált lábak, de a cukorbetegeknek erre külön figyelmet kell fordítaniuk, mivel a betegségük miatt alapból jobban ki vannak téve a dehidratációnak. Ez a bőr esetén könnyen repedésekhez, sebekhez vezethet, amik elfertőződhetnek, így ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra, másrészt a jó minőségű hidratálókrémek rendszeres alkalmazására!

Ha pedikűrös, akkor gyógypedikűrös

A nyitott lábbelik miatt nyáron sokan fordulnak pedikűröshöz, aki segít ápoltan és szépen tartani a lábfejeket, lábkörmöket. Ha cukorbetegséggel küzd ezt semmiképp se hagyja ki (főleg a benőtt körmök miatt), ám lehetőleg gyógypedikűröshöz menjen, akinek gyakorlata van a diabéteszes láb ápolásában!

Megfelelő zoknit viselj

Amennyiben zoknit viselsz, megfelelő minőségűt (pamut) válassz – és ha kell, cseréld naponta többször -, ugyanis a nyári forróságban az izzadt lábakon könnyebben lép fel gombás fertőzés.

lábak

Napi ellenőrzés

Cukorbetegek számára fontos, hogy naponta megvizsgálják meg a lábaikat, nincs-e rajtuk seb, sérülés. Ezt minden este el kell végezni, valamint érdemes új cipő viselése után is megtenni, akár naponta többször is (hiszen az új cipők könnyen feltörhetik a lábat).

Vércukorértékek szinten tartása

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, bár az említett tanácsok betartása elengedhetetlenek nyaranta, a legfontosabb lépés a megfelelő glükózszint kellő tartományban tartása. Ehhez személyre szabott kezelésre van szükség, és ingadozás esetén az orvos gyors felkeresése. Az optimális szint érdekében fontos a rendszeres testmozgás (nyáron is, ügyelve a hipoglikémia veszélyére), a dietetikus által összeállított diéta betartása, valamint szükség esetén a gyógyszer/inzulin alkalmazása.

Olvasd el ezt is!

3 megoldás cukorbeteg lábszárfekély ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.