Cukorbetegség – Napi 10 ezer lépés és távolabb a halál?

Érdemes a rendszeres gyaloglás bevezetése azok számára, akik nehezen szabályozzák vércukorszintjüket. Egy tanulmány szerint napi 10 ezer lépés csökkenti a korai halál kockázatát cukorbetegség esetén.

Gyalogoljunk napi rendszerességgel és nagyobb sikerrel szabályozhatjuk vércukorszintünket – ajánlják a kutatók. Napi 10 ezer lépés csökkenti a korai halál esélyét, azok esetében, akiknek a vércukorszint szabályozásával gondjaik vannak – erre a következtetésre jutott egy új tanulmány, amely 1700 amerikai felnőtt bevonásával készült. Az alanyok mind diabéteszben szenvedtek, vagy a cukorbetegség előszobájában voltak (prediabétesz).

A spanyolországi Sevillai Egyetem kutatói 2005 és 2006 között gyűjtött adatok alapján értékelték a a prediabéteszes és cukorbetegségben szenvedő amerikai résztvevőket, a CDC Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálata (National Health and Nutrition Examination Survey) keretében.

A felnőttek közül 1.194 ember küzdött prediabétesszel, 493-nál már kialakult a cukorbetegség. A vizsgálatban részt vevő cukorbetegeket orvos már diagnosztizálta, vagy az éhgyomri vércukorszintjük magasabb volt, mint 126 milligramm per deciliter (mg/dl). A prediabéteszes pácienseket szintén azonosította már orvos, vagy éhgyomri glükózszintjük 100-125 mg/dl között mozgott.

gyalog, tura, seta

Fotó: 123rf.com

A prediabéteszesek több mint fele (56 százaléka) férfi volt, átlagéletkoruk 55 év. Ők átlagosan 8.500 lépést tettek meg naponta a gyaloglás során. A cukorbetegek fele (51 százaléka) ugyancsak férfi, átlagéletkoruk 61 év körül alakult. Ezekre az emberekre naponta kevesebb gyaloglás volt jellemző – ez körülbelül 6.300 lépést jelent.

A vizsgálatban résztvevők gyorsulásmérőt viseltek a derekukon – 7 egymást követő napon keresztül számolták a lépéseiket. A kutatók az életkorhoz, nemhez, etnikai hovatartozáshoz, dohányzáshoz, alkoholfogyasztáshoz, étrendhez és a cukorbetegség elleni gyógyszerek használatához is igazodtak tanulmányuk során. A nyomonkövetés 9 éve alatt 200 prediabéteszes és 138 cukorbeteg ember halt meg.

Azok értékelése apján, akik életben voltak a nyomonkövetés véget érésekor, a napi közel 10 ezer lépés megtétele csökkentette a legjobban a prediabéteszesek és cukorbetegségben szenvedők – bármilyen okból bekövetkező – halálozási kockázatát. A vizsgálatban résztvevő alanyok nagyjából 20 százalékát eltávolították az elemzésből, mert érvénytelen voltak a gyorsulásmérési adataik.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy azoknál a felnőtteknél, akik elég egészségesek ahhoz, hogy 10 ezer lépést tegyenek meg gyaloglással, más lehet a halálozási arány, mint azoknál, akik nincsenek elég jó állapotban ehhez. A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség e két csoport összehasonlítására. (A tanulmányt a Diabetes Care szaklap közölte.)

Olvasd el ezt is!

Miért is okozhat fekélyt a diabétesz?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.