Cukorbetegség – Jóval korábban figyelni kell rá, mint eddig gondoltuk!

Nagyon fontos a cukorbetegség időben történő kivizsgálása, ugyanis a magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket, ráadásul a szövődmények is lassabban alakulnak ki.

Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el a legfontosabbakat.

Akár húsz évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt megfigyelhetőek a betegség kialakulására figyelmeztető jelek: megemelkedett vércukorszintet és inzulinrezisztenciát tapasztaltak japán kutatók. 2005 és 2016 között végeztek vizsgálatokat, 27 ezer nem cukorbeteg, 30 és 50 év közötti – főleg férfi – résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomri vércukorszintjét és inzulinérzékenységét rögzítették, és arra a megállapításra jutottak, hogy már jóval a diabétesz diagnosztizálása előtt – akár 20 évvel hamarabb – szükség van a cukorbetegség kialakulása elleni beavatkozásra.

Foto: 123rf.com

Időben történő kivizsgálás!

“Nagyon fontos a cukorbetegség időben történő kivizsgálása, ugyanis a magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket, ráadásul a szövődmények is lassabban alakulnak ki. Az elvesztegetett, hiperglikémiában eltöltött idő 4-8 év is lehet amíg nem derül ki a cukorbetegség” – hangsúlyozta dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa a Prima Medica Egészségközpontok Akkreditált Szakmai Napján.

Rizikó alapú szűrővizsgálatra van szükség legalább háromévente a 45 feletti életkorban, ahol előfordult a családban diabétesz, testsúlyfelesleggel rendelkezőknél, terhességi cukorbetegség után, nagy súlyú magzatot szülő nőknél, valamint kardiovaszkuláris betegségek esetén.

Nem mindegy, milyen diabétesz!

Nem csupán az adatgyűjtés érdekében, hanem a terápia meghatározása, a kezelés sikeressége érdekében fontos különbséget tenni a cukorbetegség típusai között, legyen az 1-es, 2-es típusú diabétesz vagy más kórforma. Van olyan típus, amit általában a 2-es típusú cukorbetegségbe sorolnak, holott inkább egy speciális 1-es típusúnak tekinthető kórformáról van szó: ez az autoimmun alapú diabétesz általában 30 éves kor felett jelentkezik, nem jellemző a betegre a klasszikus tünet megléte, nincs túlsúly problémája, lassú progressziót mutat a betegség, amely felismerhető az autoimmun markerek vizsgálatával.

Pontos kép a cukorháztartás állapotáról

A cukorbetegség diagnosztizálásánál segítséget nyújt az orvosnak a vércukormérés, rutin vérvétel, a terheléses laborvizsgálat (OGTT). A cukorbetegség kezelésénél új diagnosztikus lehetőségek is rendelkezésre állnak már, mint például a folyamatos szöveti glukóz-szint mérése. Erre azért van szükség, hogy főleg a napi többszöri inzulinkezelésben részesülő betegeknél az orvos (és az önmenedzselést végző beteg is) pontosabb képet kaphasson a cukorháztartás állapotáról. A nemzetközi ajánlások alapján 1-es típusú diabétesz esetén javasolják időszakosan ezt a meghatározást.

Dr. Bibok György előadásában kiemelte: fontos olyan modern eszközöket találni, amelyek segítik a beteget és orvosát is abban, hogy elérjék a célértékeket (étkezés előtti és utáni vércukor, HbA1c). Ebben és a kommunikációban nyújt új lehetőséget a Telediabetológia is. Ennek használatakor az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból az alkalmazások programjai azonnal olyan táblázatokat, grafikonokat készítenek, amelyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása, ez pedig lehetőséget ad a terápia helyes módosítására.

A Cukorbetegközpont orvosa hangsúlyozta, hogy a cukorbeteg egyén terápiájának alapvető célja a cukorbetegség okozta szövődmények kialakulásának elkerülése, hogy ne jöjjön létre idő előtt érszűkület, infarktus, agyvérzés, és épek maradjanak a különböző szervek, mint például a szem és vese. Elsődleges cél a megelőzés és a kialakult kedvezőtlen folyamatok megállítása, visszafordítása.

Forrás: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

 1. dr. Prohászka József

  Az alábbi mondatot nem tudom értelmezni: “Nagyon fontos a cukorbetegség időben történő kivizsgálása, ugyanis a magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket, ráadásul a szövődmények is lassabban alakulnak ki.” A mondat második fele vagy felesleges, vagy nincs befejezve. Persze nem kötekedni akarok, de gondolom a cikk laikusoknak íródott.
  Az egyértelmű, hogy a legfontosabb lenne a megelőzés, amit tudatos neveléssel gyermekkorban kellene elkezdeni. Arra nevelni már óvodáskortól a kicsiket, hogy mozogjanak, nem leültetni őket a képernyő elé. Olyan ételeket megszerettetni velük a gyorsételek helyett, amik megfelelő összetételűek és nem károsítják a szervezetet. Utána persze fontos a rendszeres szűrővizsgálat, de az időben elkezdett egészséges életmódra nevelés szoríthatná vissza ennek a népbetegségnek a terjedését.

  Válasz
 2. Éva

  Hét éven keresztül volt az éhgyomorra mért cukrom 8 körül. A háziorvos szerint ez teljesen jó volt. Azután elkezdett iszonyatosan viszketni a lábam-szára, néha képes voltam véresre vakarni. A doki azt mondta, “kenni kell testápolóval”. Időnként homályos látásom volt, esetenként iszonyatos fejfájásom. Fokozott vizeletürítésem és szomjúságérzetem soha nem volt, sőt egyre inkább az volt a jellemző, hogy inkább éjszaka kellett WC-re járkálnom. Neurológia, ideggyógyászat, szemészet -kutyabajom mondták.
  A viszketés más testrészeimre is kiterjedt.
  Majd jött az, hogy ha 2 étkezés között 3-4 óránál hosszabb idő telt el, rám jött egy belső remegés és muszáj volt ennem, innom, mert egyébként elájultam. Izzadtam, mint egy ló – csak derékig.
  Két éve új orvos került hozzánk, ő szúrta ki, hogy cukorbeteg vagyok. Pár nappal a gyógyszerszedése és a diéta után a viszketés elmúlt.
  A történetet azért írtam le, hogy lássa más is, mennyi minden múlik az orvoson! Nem szabad rájuk hagyni, hogy semmi baja az embernek, a saját élete mindenkinek fontos kell, hogy legyen.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.