Cukorbetegek diétás szabályai – 2. rész

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják

Energiabevitel

A 2-es típusú cukorbetegség esetén az energiabevitel megfelelő csökkentése meghatározó. Ezen betegek több, mint 80 százaléka elhízott. A testtömeg csökkentésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, tehát mérséklődnek a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők.

 

A táplálékkal felvett energia ajánlott százalékos elosztása  a következő:

50 százaléka szénhidrát,

20 százaléka fehérje,

30 százaléka zsír.

Szénhidrátok

A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező együttesen befolyásolja. Ezek a következők: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei.

cukorbetegseg214

A gyorsan felszívódó szénhidrátok:

répacukor,

malátacukor,

méz,

cukrozott üdítőitalok.

Csak mérve fogyasztható szénhidrátok:

fehér liszt,

fehér és barna kenyér,

száraztészta,

rizs,

keksz,

müzli,

burgonya.

A feldolgozott élelmiszerek (burgonyapehelyből készült krumplipüré, rizs- és zabpehely) jobban emelik a vércukorszintet, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs.

Szabadon fogyaszthatók az összes zöldség és főzelékféle, kivétel:

a sárgarépa,

sütőtök,

kukorica,

zöldborsó,

bab,

szója.

Fehérjék

Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a túl szigorú zsírszegény diéta, bár a kalóriaszegény étrend pozitív hatásai  nem elhanyagolhatóak. Állati és növényi eredetűek fehérjéket egyfoma arányban való fogyasztása ajánlott.

Forrás: webbeteg.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.