Alternatív kezelés cukorbetegek számára – 2.rész

A kiegészítőktől a növényi élelmiszerekig

A diabéteszben szenvedőknek ma már számos lehetőség áll rendelkezésükre állapotuk kezeléséhez, javításához. A hagyományos módszerek mellett léteznek alternatív kezelések, melyeket cukorbetegség esetén érdemes kipróbálni.

Napjainkban sajnos egyre több ember küzd a diabétesszel. A cukorbetegség javítására azonban mára nemcsak hagyományos technikák vannak – alternatív kezelések is rendelkezésre állnak, melyek közül sokat vélnek hatékonynak, akik már próbálták.

Lássuk, melyekről van szó!

A kiegészítő és alternatív gyógyászat olyan egészségügyi kezeléseket is tartalmaz, melyek nem részei a nyugati orvosi gyakorlatnak. A kategória magába foglal számos diszciplínát, az étrendtől kezdve a testmozgáson át a mentális kondicionálásig és életmódbeli változtatásokig. De vajon mennyire pontosak ezek a termékek és terápiák? Íme néhány fontos dolog, amelyet érdemes tudni a diabéteszről és az alternatív kezelésekről, amelyek étrendet és kiegészítőket tartalmaznak.

Cikkünk első részében a kiegészítőkről és a növényi élelmiszerekről esett szó. Lássuk azonban a többit is.

A gyógynövénybiztonsággal kapcsolatos aggodalmak

Az efedrin, amely ma huang néven is ismert, az első olyan stimuláló növénynek számított, amelyet az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hatósága betiltott. Népszerű összetevő volt a vény nélkül kapható, elhízás-ellenes gyógykészítményekben – voltak ugyanis előnyei. Azonban a bizonyíték arra, hogy ártalmas, többet nyomott a latban. Nagy dózisokban álmatlanságot okoz – az elalvás és a jó alvás képességét gátolja – , de magas vérnyomással, glaukómával és vizeletmegtartással is összefüggésbe hozták. Ez a növényi kiegészítő ráadásul több stroke-os esettel is kapcsolatba került.

A citozán a tengeri kagylókból származik – képes megkötni a zsírt és megakadályozni annak felszívódását. Bár állítólag megkönnyíti a fogyást, a rendelkezésre álló vizsgálatok nem voltak túl biztatóak.

A hegyi gamandort, a sauropus androgynus-t és az aristolchinsavat májbetegséghez kötötték, tüdő- és vesebetegséghez.

Az elhízás elleni gyógyszereket nem tanulmányozták elég szigorúan – némelyek zavarbaejtő eredményt hoztak. Ugyanakkor egy, elhízás elleni gyógynövénykészítményekről közelmúltban készült felmérés megállapította: sok készítmény ólmot vagy arzént, esetleg más mérgező fémeket tartalmazott, illetve be nem jelentett összetevőket.

Fotó: 123rf.com

Mielőtt tehát cukorbetegségre alkalmazunk növényi termékeket, érdemes megtenni az alábbiakat:

  • Konzultáljunk orvosunkkal bármilyen gyógyszerről, gyógykészítményről, amelyet tervezünk használni – beleértve a gyógynövényeseket is.
  • Amennyiben mellékhatásokat tapasztalunk, például hányingert, hányást, gyors szívverést, szorongást, álmatlanságot, hasmenést, bőrkiütéseket, hagyjuk abba az adott termék szedését és értesítsük azonnal orvosunkat.
  • Kerüljük az egynél több gyógynövényből álló készítményeket.
  • Óvatosan kezeljük a növényi termékekről szóló reklámok állításait.
  • Olyan információkban bízzunk, amelyek tudományosan alátámasztottak.
  • Körültekintően válasszunk márkát. Csak olyanban bízzunk, amelyik alaposan felsorolja a gyógynövény gyakori és tudományos nevét, rajta van a gyártó és az elérhetősége, az ún. LOT-szám, a lejárati idő, a dózisra vonatkozó utasítások és a lehetséges mellékhatások is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.