Alternatív kezelés cukorbetegek számára – 1.rész

A kiegészítőktől a növényi élelmiszerekig

A diabéteszben szenvedőknek ma már számos lehetőség áll rendelkezésükre állapotuk kezeléséhez, javításához. A hagyományos módszerek mellett léteznek alternatív kezelések, melyeket cukorbetegség esetén érdemes kipróbálni.

Napjainkban sajnos egyre több ember küzd a diabétesszel. A cukorbetegség javítására azonban mára nemcsak hagyományos technikák vannak – alternatív kezelések is rendelkezésre állnak, melyek közül sokat vélnek hatékonynak, akik már próbálták.

Lássuk, melyekről van szó

A kiegészítő és alternatív gyógyászat olyan egészségügyi kezeléseket is tartalmaz, melyek nem részei a nyugati orvosi gyakorlatnak. A kategória magába foglal számos diszciplínát, az étrendtől kezdve a testmozgáson át a mentális kondicionálásig és életmódbeli változtatásokig. De vajon mennyire pontosak ezek a termékek és terápiák? Íme néhány fontos dolog, amelyet érdemes tudni a diabéteszről és az alternatív kezelésekről, amelyek étrendet és kiegészítőket tartalmaznak.

Foto: 123rf.com

Alternatív terápiák cukorbetegségre

1. Kiegészítők

Króm: egyre többször írnak róla, mint a cukorbetegség szabályozására alkalmas nyomelemről. Noha számos tanulmány támogatja szerepét a diabéteszes állapot javításában, más tanulmányok ezt nem erősítik meg. Jelenleg nincs rá javaslat, hogy használjuk diabétesz esetén annak alternatív kezelésére.

Magnézium: évek óta tanulmányozzák, mint terápiát, amely javítja a vércukorszintet cukorbetegséggel küzdő embereknél. A magnézium hiányát kutatók összefüggésbe hozták az inzulin elválasztási rendellenességekkel, valamint a diabéteszes komplikációkkal.

Vanádium: növényi forrásokból származik. Néhány tanulmány kimutatta, hogy növeli az ember inzulinérzékenységét. Ezért nincsenek javaslatok arra, hogy kiegészítő formában a cukorbetegeknek adják azt alternatív kezelésként.

2. Növényi élelmiszerek

Az alábbi növényi ételek hatékony segítségnek bizonyultak a 2-es típusú diabétesz alternatív kezelésében: sörélesztő; hajdina; brokkoli és más, hozzá kapcsolódó zöldségek; bámia; borsó; görögszéna magok; zsálya.

A legtöbb növényi élelmiszer rostban gazdag, amely jótékony szerepet tölt be a vércukorszint kontrollálásában.

Ugyanakkor igen kevés – vagy nem is létező – klinikai kísérlet mondható ígéretesnek sok egyéb, cukorbetegségre általában javasolt növény esetében. Ilyenek a fokhagyma, a gyömbér, ginseng, galagonya vagy csalán.

Ha diabéteszben szenvedünk és szeretnénk kipróbálni valamelyiket alternatív kezelésként, érdemes erről orvosunkkal is konzultálni.

3. Alternatív súlycsökkentő termékek a cukorbetegek számára

Mivel a testsúly és a diabétesz összefügg, sok cukorbeteg fordul alternatív kezelésekhez annak érdekében, hogy lefogyjon. A leggyakoribbak: citozán;hidroxi sav; króm; piruvát; hegyi gamandor; balzsamkörte (Momordica charanta); sauropus androgynus; aristolchinsav.

Ezek mellett az ún. transzdermális (bőrre rakható tapasz) kezelések is hasznosnak tartottak, a szájon át használható spray-ekkel együtt, melyeket az étvágy csökkentésére és a súlycsökkentésre találtak ki. A tapaszos alternatív kezelési módszer homeopátiás mennyiséget használ 29, különféle összetevőből, melyek képesek az étvágy mérséklésére – publikált irodalom azonban nem elérhető ezek hatékonyságát illetően.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.