Alacsony ember, magas cukorbetegség kockázat?

A magasság hajlamosít a 2-es típusú diabéteszre?

Az alacsony termet önmagában is okozhat kellemetlenségeket, ám egy új tanulmány szerint ezeknek az embereknek van okuk félni a 2-es típusú diabétesz magasabb kockázatától is.

Számos alacsony ember bosszankodik – talán hetente többször is – a termetéből eredő kellemetlenségek miatt. Most egy új tanulmány rávilágított arra, hogy sajnos az alacsonyság emeli az illető esélyét a cukorbetegségre is. A német szakemberek által elvégett kutatás azt sugallja, hogy minden plusz 10 centiméter (kb. 4 hüvelyk) magasság 41 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát a férfiaknál, s 33 százalékkal a nőknél.

„Kiderült, hogy a magasabb termet kisebb diabétesz kockázathoz vezet” – mondta Matthias Schulze, a Potsdam-i Egyetem professzora, a Nuthetal-i német Humán Táplálkozási Intézet vezetője.

De hogyan lehet különbség a cukorbetegség kockázata terén a magasabb vagy alacsonyabb termet alapján? A kutatók megítélése szerint lehetséges, hogy az alacsony embereknél jóval egyszerűbben kialakul a zsírmáj, valamint több szívbetegség- és metabolikus kockázati tényező, így a magas vérnyomás, a koleszterinszint és a szervezetben fellépő gyulladás.

A tanulmány nem bizonyított határozott ok-okozati összefüggést, csupán talált kapcsolatot – erre a kutatók gyorsan fel is hívták a figyelmet. Schulze leszögezte, hogy a magasság önmagában valószínűleg nem okoz „inzulin-rezisztenciát”, amely aztán 2-es típusú diabéteszhez vezethet. Ehelyett – véli -, a növekedésben részt vevő egyéb tényezők játszhatnak szerepet az inzulinrezisztenciában és a felnőttkori magasságban. S miközben az alacsony emberek diabétesz-kockázatának és egyéb kockázati tényezőinek figyelése segíthet, nem világos, létezik-e egy adott magasság, amelytől kezdve a szűrést érdemes elkezdeni. Mivel a kockázat folyamatosan növekszik az alacsony méretnél, nincs meghatározva ilyen. A kutatás egy nagyszabású német tanulmány adatait tartalmazta, nagyjából 27.500 ember részvételével, 35-65 éves kor között. Eredetileg 1994 és 1998 között vették fel őket a vizsgálatba.

A jelenlegi tanulmány azonban egy kisebb csoportra – nagyjából a csapat 10 százalékára – koncentrált. Körülbelül 700 embernél alakult ki 2-es típusú diabétesz. A magasság és a 2-es típusú diabétesz közötti összefüggés erősebb volt olyan emberek körében, akik nem voltak túlsúlyosak. Ebben az alcsoportoban minden további 4 hüvelykkel 86 százalékkal csökkent a cukorbetegség kockázata a férfiaknál és 67 százalékkal a nőknél – jelentette a tanulmány. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a hosszabb láb kapcsolatba hozható a diabétesz alacsonyabb rizikójával. Amennyiben a cukorbetegség kockázata miatt aggódunk, Schulze szerint változatlanul a testzsír, az étrend és a testmozgás a kulcsfontosságú tényező. Ezeken az ember változtathat és pozitív irányba tolhatja a mérleget.

Foto: 123rf.com

Dr. Joel Zonszein, New York City Montefiore Egészségügyi Központ klinikai cukorbetegség-központjának vezetője szerint azért az alacsony embereknek nem kell aggódniuk. Véleménye szerint a magasság kevés mértékben járul hozzá a diabéteszhez – többet nyomnak a latban egyéb tényezők, így a családi anamnézis, a fizikai aktivitás, az étrend, a zsírok és eloszlásuk vagy a vér lipidek (koleszterin). Dr. Gerald Bernstein a New York-i Lenox Hill Kórház Friedman Diabetes Intézetének programkoordinátora szintén nem lát okot aggodalomra, s nem véli úgy, hogy ez megváltoztatná az eddigi klinikai gyakorlatot. A tanulmányt a Diabetologia folyóirat közölte.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.