Adiponektin szint mérés – Segíthet az IR diagnosztizálásában

A szénhidrátháztartás zavarai komoly gondokat okozhatnak, hiszen pl. a kezeletlen cukorbetegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek. Éppen ezért fontos az idejében történő diagnosztizálás. Sajnos van, hogy csak későn derülnek ki a problémák, ami olykor a hiányos kivizsgálásnak köszönhető.

Az adiponektin szint mérése nagy segítséget nyújt az IR diagnosztizálásában, valamint a 2-es típusú diabétesz vagy akár bizonyos érkárosodások előrejelzésében is szerepe lehet.

IR, PCOS, cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség általában lassan, évek alatt alakul ki. Veszélye, hogy gyakran nem okoz komoly tüneteket, így a magas vércukorszint alattomosan pusztítja a szervezetet és vezet súlyos szövődményekhez. Ezért sokan csak akkor szembesülnek a diabétesz meglétével, amikor az már visszafordíthatatlan károkat okozott. A cukorbetegség kialakulását megelőzi a prediabetes (IGT, IFG), valamint az inzulinrezisztencia.

Fotó: 123rf.com

IR során a hasnyálmirigy béta sejtjei a normálisnál több inzulint termelnek a magasabb vércukorszint ellensúlyozására, ám ha a béta sejtek kimerülnek, akkor már nem képesek elegendő inzulint termelni, s a vércukorszint tartósan magas marad. Ezért kell már az inzulinrezisztenciát is kezelni (életmódterápiával, esetleg gyógyszerrel is kiegészítve), mivel, ha nem csökken az inzulin szintje, akkor a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ráadásul olyan problémákat is generálhat, mint a meddőség, menstruációs zavarok, vetélés, hajhullás, túlsúly.

Az IR gyakran jár együtt PCOS-sel is, melynek során apró ciszták keletkeznek a petefészkekben. Ennek oka, hogy a magas inzulinszint miatt egyéb hormonális zavarok is felléphetnek: többek között az LH/FSH aránya felborul és a tesztoszteron mennyisége megnő. Emiatt az érésnek induló domináns tüszők nem tudnak megrepedni, s a petefészekben apró „ciszták”-ként visszamaradnak.

Miért jó az adiponektin mérés?

Az adiponektin egy- a zsírsejtek által -termelt hormon, mely stimulálja a zsírsavak oxidációját, csökkenti a vér szabad zsírsavszintjeit és javítja a máj-, izom- és zsírsejtek inzulinérzékenységét. Gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít szabályozni a zsigeri zsír mennyiségét és a koleszterinszintet is. Így a szív-és érrendszeri betegségek elkerülésében is szerepet játszik. Vérszintje fordítottan arányos az elhízás – különös tekintettel a zsigeri zsírra – és az inzulinrezisztencia mértékével. Alacsony mennyisége esetén a fenti hatásokat nem képes kifejteni: az anyagcsere felborul, nagyobb mennyiségű zsírszövet keletkezik (zsigeri zsírok is). Alacsony szintje olyan kóros állapotokra és betegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint az inzulinrezisztencia, PCOS és a cukorbetegség.

Foto:123rf.com

Mikor ajánlott az adiponektin mérése?

  • Meddőség/vetélés
  • Túlsúly
  • Pattanásos, zsíros bőr
  • Hajhullás
  • Családban előfordult cukorbetegség
  • Fáradékonyság
  • Gyakori cukoréhség
  • Gyakori fertőzések

OGTT helyett az IR diagnosztizálásában

“Az IR – mely sokszor társul PCOS-hez, ill. a 2-es típusú diabétesz megelőző állapotának tekinthető – diagnosztizálásában sokszor vércukor terheléses vizsgálatot javasolnak. A vizsgálat azonban kényelmetlen és kellemetlen. Egyrészt többszöri vérvétellel jár, másrészt a nagymennyiségű oldott állapotban lévő glukóz hatására a komolyabban inzulin rezisztens személyeknél a megemelkedett inzulin következtében beeshet a vércukorszint, amit a páciens sajnos megérezhet. Az adiponektin mérése azonban csupán egyszeri vérvételt igényel, nem kell hozzá glükóz szirup. Jó oldala, hogy nem csak diagnosztikus értékű, de az alkalmazott terápia hatásossága is nyomon követhető vele” – mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus szakorvosjelöltje.

Inzulinrezisztencia – Miért fontos időben felismerni és kezelni?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.