A súlyozás lenyomja a cukorbetegséget

A Harvard kutatói szerint egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa arról beszélt, pontosan mit jelent a rendszeresség és milyen mozgástípusok válthatnak be leginkább.

A súlyzós edzés is hatékony

Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen végeznek súlyzós tréninget – ez heti öt napon át gyakorolt, alkalmanként 30 perces edzést jelent – akár 34 százalékkal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata – áll a Harvard School of Public Health és a University of Southern Denmark tanulmányában. Ráadásul, ha kombinálják a súlyok emelgetését az aerob edzésekkel, mint a gyaloglás vagy a kocogás, akár 59 százalékkal is csökkenhet a rizikó.
cukorbetegseg30Ez az első olyan tanulmány, amely a súlyzós tréning diabétesz-prevenciós hatását vizsgálta és jelentősnek találta az így elérhető kockázatcsökkentő tényezőt. Ez különösen annak tükrében fontos lépés, hogy eddig csakis a kardioedzésnek tulajdonítottak kiemelkedő szerepet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
Az ilyen fajta mozgás azonban sokak számára nehézséget okoz, különösen mozgásszervi betegségek esetén. Éppen ezért jó tudni, hogy a súlyzózás, az úgynevezett rezisztenciaedzés megfelelő alternatíva lehet.
Már heti 1 óra is számít

A cukorbetegséget nem lehet eléggé komolyan venni, hiszen jelenleg világszerte 346 millió ember él a 2-es típus változatával, az ezzel összefüggő halálozások pedig meg fognak duplázódni 2005 és 2030 közt – állítja a WHO.

Ezek a fenyegető adatok indikálták azt a tanulmányt, amelyben 32 ezer férfi életmódját vizsgálták 1990 és 2008 közt. A résztvevők kétévente kitöltöttek egy kérdőívet a súlyzós- és aerob edzéseikről, a televízió nézési szokásaikról, az alkohol-, kávé-fogyasztási és étkezési szokásaikról, a dohányzásukról és a családi érintettségükről. A vizsgált periódusban 2.278 esetben alakult ki cukorbetegség.

A kutatók aszerint is megkülönböztették a férfiakat, mennyi időt fordítottak a súlyzós edzéseikre hetente. Az eredmények szerint azok, akik heti 1 és 59 perc közti időt szántak súlyzózásra, 12 százalékkal csökkentették a diabétesz rizikóját.

Akik 60 és 149 percet edzettek, 25 százalékot könyvelhettek el, akik pedig legalább 150 percig erősítettek, 34 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán súlyzóztak. Az aerob edzések ugyanilyen kategóriák szerint 7, 31 és 52 százalékkal javítottak az esélyeken.

Ugyanakkor tény, hogy akik kombinálták a két mozgásformát, kiemelkedően jó eredményt értek el. A heti 150 percet meghaladó kardiotréning, ugyanennyi súlyzózással kiegészítve 59 százalékos esély-javulást eredményezett.

sport16 A leghatéskonyabb edzés cukorbetegeknek!

A kialakult betegség is enyhíthető életmóddal

Bár az említett tanulmány csak férfiakra vonatkozik, tény, hogy a nőkre is hasonló hatással van a mozgás. Sőt, a megfelelően kialakított életmód – amelynek része a táplálkozási rendszer és a stresszkezelés is – a már kialakult cukorbetegség súlyosságát is enyhítheti. – hangsúlyozta Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa.

Jellemző tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Holott számukra különösen fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is.

Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A szűrővizsgálatokat követő részletes kivizsgálás alapján lehet összeállítani azt a mozgás- és diétás programot, amelynek segítségével a normálistól eltérő értékeket normalizáljuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.