A neuropátia szűrése májustól már Heves megyében is elérhető

Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója és Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2018-án ünnepélyesen átadták használóinak a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működő Heves Megyei Neuropathia Centrumot, melynek vezetője Dr. Harcsa Eleonóra főorvos. A centrum Heves megyéből fogad betegeket.

Alig egy hónapja – 2018 áprilisában – kezdte meg működését a kórházban az Országos Gyermek Neuropátia Centrum, májustól már a felnőttek számára is elérhetővé válik a betegség szakszerű szűrése Heves megyében. A pontos diagnózis felállításához egy érzékeny és skálázott műszer szükséges, ezért a Wörwag Pharma egy 5 millió forint értékű Q-Sense készüléket adományozott a központnak.

A neuropátia a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, oka leggyakrabban a magas vércukorszint, de jó anyagcsere-állapot, normális vércukorszintek mellett is jelentkezhet. Az egyik fajtája az érzésvesztéssel vagy érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, mely következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket, miközben a lábuk sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a neuropátia korai felismerésével és okaira ható kezeléssel. A betegség másik formája az úgy nevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- érrendszer területén okoz súlyos problémákat. A beteg nem veszi észre például a kialakult infarktust, mert nincs fájdalma. Minden cukorbetegnek érdemes tehát elmennie neuropátia szűrésre, hiszen a tünetek hiánya nem jelenti, hogy nem alakult ki a betegség.

Az érzékelési képességben jelentkező zavarokat azonban csak erre alkalmas eszközökkel lehet kimutatni. A Q-Sense készülék a hőérzékelés mértékét méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg mennyire érzi a meleget- vagy a hideget és azt is, hogy hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. Számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi a vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma a Q-Sense mellett 120 csomag Neuropad és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel – kalibrált hangvillával, Tip-thermmel, monofilamenttel is támogatja a centrum működését 350.000,- forint értékben.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A vállalat biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket, és az ott dolgozó szakemberek képzésének költségét is fedezi. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2018 májusában a 15. neuropátia centrum Egerben. Az országos hálózat évente 8000 ezer beteg szűrését teszi lehetővé.

A Heves Megyei Neuropathia Centrum kedden és csütörtökön 13:00 és 15:00 óra között fogadja a betegeket. Bejelentkezni munkaidőben +36 20 329 7521 számon lehet.

További információ és interjúkérelem: Kurucz Zsuzsánál a [email protected] címen vagy telefonon a 06 70 601 8587-es számon.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.