A lappangó cukorbaj akár 1,5 millió embert is érinthet!

A cukorbetegség napjainkban közhelynek számít, de terjedését nem lehet figyelmen kívül hagyni. Becslések szerint 1-1,5 millió ember is érintett lehet a betegségben.

Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban egyes becslések szerint akár 1-1,5 millió ember is érintett lehet a betegségben, és körülbelül ugyanennyien szenvednek az akár évekig lappangó, jellegzetesen tünetmentes diabétesz-előállapotban is.

A kockázatalapú szűrővizsgálati módszer segítségével megbízhatóan és hatékonyan azonosítható a diabétesz és kórmegelőző állapota olyan emberek esetében is, akiknek érdemi panasza nincs, megteremtve ezáltal a korai terápia lehetőségét – hangsúlyozza Prof. Dr. Jermendy György diabetológus főorvos.

diabetesz9

Az egészségügyi kockázatok mellett a betegség időben történő felismerése azért is fontos, mert a cukorbetegség 2-es típusa, a felnőtt- és időskorban kezdődő diabétesz szövődményeinek kezelése jelentős anyagi teherrel is jár, és állandó odafigyelést igényel a betegektől. A 2-es típusú diabétesz kórfejlődése évekre elnyúlik, a cukorbetegség „előszobája” jellegzetesen tünetmentes és a háttérben zajlik, de korai felismeréssel a folyamat visszafordítható – mondta el Prof. Dr. Jermendy György.

Az előállapot (csökkent glukóztolerancia, emelkedett éhomi vércukor) nem alakul át törvényszerűen diabétesszé, általában 5 év alatt a betegek harmada visszakerül normál állapotba, ugyanekkora hányaduk stagnál, és csak egyharmaduk lesz ténylegesen cukorbeteg. A tartósan jó anyagcsere-egyensúly biztosítása lehetővé teszi, hogy a diabétesz jellegzetes szövődményei – a szemészeti, idegrendszeri és veseszövődmények – egyre nagyobb számban elkerülhetők legyenek.

cukorbeteg20

Az úgynevezett kockázatalapú szűrővizsgálati módszer segítségével megbízhatóan és hatékonyan azonosítható a diabétesz és előállapota olyan érintettek esetében is, akiknek érdemi panasza nincs, megteremtve ezáltal a korai terápia lehetőségét – tette hozzá  a professzor. A kockázatalapú szűrés nem, életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg, majd a fokozott kockázattal rendelkezők esetében terheléses vércukormérést végeznek.

A diabétesz előállapotairól kevés szó esik, pedig megközelítőleg ugyanannyi embert érint, mint a tényleges cukorbetegség. Jermendy professzor a betegséggel kapcsolatos legfontosabb információkkal segít a közvélemény tájékoztatásában. Az előállapotban lévő betegeknek teljes életmódváltásra van szükségük: változtatni kell étkezési szokásaikon, a testmozgás is ajánlott. Fontos a rendszeres vércukormérés, és ha van más krónikus betegségük (pl. magasvérnyomás, vérzsíreltérések)a gyógyszereket az orvos utasításának megfelelően szedni kell.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.