A gyík nem cukorbeteg

Az arizonai sivatagban élő, évente mindössze négyszer-ötször táplálkozó gyíkfajta nyálában olyan természetes anyag található, amely szerepet játszik a szénhidrát-anyagcsere folyamataiban

Évente négyszer táplálkozik, mégis életben marad – a titka segít a cukorbetegeken. Talán hazánkban is forgalomba kerül a 2-es típusú cukorbetegek egy meghatározott körének az a készítmény, amely a ma létező, három terápiás út mellett egy vadonatúj negyediket képvisel.

Az Egyesült Államokban már sikergyógyszernek számító, Európa több országában is forgalomban lévő exenatid hatóanyagú szer egy új hatástani csoport első darabja, amely a diabétesz kezelés második lépcsőjében, várhatóan kombinált terápia elemeként válhat majd elérhetővé – hangzott el az új kezelési irányt bemutató sajtóbeszélgetésen.

A 2-es típusú cukorbetegséget az inzulinrezisztencia, valamint az inzulint termelő bétasejtek működésének folyamatos csökkenése jellemzi. A betegség kezelése az utóbbi években bevetett új készítmények ellenére nem tekinthető megoldottnak, mivel a szájon át szedhető gyógyszerek hatékonysága a betegség progresszív természete és az inzulintermelés fokozatos kimerülése mellett nem tart örökké, az inzulinterápia bevetése pedig a kezelés bonyolultsága miatt (önellenőrzés, számolgatás, méricskélés) gyakran késik.

Számos antidiabetikum alkalmazását az ellenjavallatok vagy a mellékhatások akadályozzák, s az is tény, hogy a rendelkezésre álló szerekkel az inzulintermelő béta sejtek mennyiségének és funkciójának csökkenése nem akadályozható meg. További gond, hogy a rendelkezésre álló legtöbb tablettás és inzulinkészítmény mellett testsúlygyarapodás következik be, legjobb esetben a kezdeti súly (mely az esetek többségében az optimálisnál magasabb) megmarad. Így a legveszélyesebb szív – és érrendszeri kockázatokat nem sikerül kivédeni.

A gyártó napi kétszer, injekciós formában (penből) beadandó új szere a vércukorszinttől függően fokozza a bétasejtek inzulintermelését, azonnal és tartósan csökkenti mind az étkezés utáni, mind az éhomi vércukorszintet és közvetett kutatási adatok szerint a béta-sejtek működését helyreállító hatással is rendelkezik.

vercukormeres2

Egyik legnagyobb ígérete abban áll, hogy csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor ürülését (s a táplálékból származó glükóz keringésbe kerülésének ütemét), így használata mellett csökken a táplálékbevitel, azaz a testsúly. A kezelés nem igényel aprólékos méricskélését, fix adagban (penbe töltve) alkalmazható, bár a gyomor-bélrendszert érintő mellékhatásai miatt a terápiás adagot óvatos fokozatossággal kell beállítani – világította meg a részleteket két vezető diabetológus, professzor Jermendy György és professzor Winkler Gábor.

A hatóanyag felfedezésének története a hetvenes évekre nyúlik vissza, arra az időre, amikor éppen a hormonok és hormonszerű anyagok vizsgálatának reneszánszát élte a tudomány. Egy fiatal kutató kiderítette, hogy az arizonai sivatagban élő, évente mindössze négyszer-ötször táplálkozó gyíkfajta (Gila Monster) nyálában/mérgében olyan természetes anyag (exendin-4) található, amelynek tulajdonságai sokban megegyeznek az emberi szervezet termelte egyik glukanonszerű peptid (GLP-1) tulajdonságaival.

Ez az anyag összetett szerepet játszik a szénhidrát-anyagcsere folyamataiban, de a cukorbetegségben szenvedőknél mennyisége csökken, így sok kutatás és több évtized után megszülethetett a megoldás a GPL-1 hatását utánzó anyag (erősebb és hosszabb hatástartamú) szintetikus változatának előállítására, s így a csökkent GLP-1 elválasztás külső pótlására.

A hazai diabetológusoknak (a klinikai kipróbálásba bevont néhány száz beteg kezelőorvosait leszámítva) nincs saját tapasztalatuk a szerrel, ám a szakirodalomból és konferenciákról ismert részletek és a külföldi tapasztalatok alapján a most készülő, és 2009. január elsejétől érvényes terápiás útmutatóban a kezelés – mint elvi lehetőség – már szerepelni fog.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.