A diabéteszes vakság kockázatát növeli a diétás üdítő?

Komoly veszélyei lehetnek az italnak

A diétás üdítő gyakori fogyasztását már korábban sem pártolták az egészségügyi szakemberek – most azonban egy új tanulmányból kiderült: növelheti a súlyos diabéteszes szembetegség, így a vakság kockázatát.

Növelheti a diabéteszes szembetegség súlyos változatának kockázatát a diétás üdítő fogyasztása – állítja egy új tanulmány. A Clinical and Experimental Ophthalmology szaklapban megjelentetett írás az első, amely értékeli a diétás üdítőitalok és a proliferatív diabéteszes retinopátia közötti kapcsolatot.

A kutatók klinikai modelljében azoknál a cukorbetegséggel küzdő embereknél, akik hetente 1,5 liter – vagyis több mint 4 üveg – diétás üdítőitalt ittak meg, kétszeresére nőtt a proliferatív diabéteszes retinopátia kialakulásának lehetősége – mutatott rá Eva Fenwick, PhD, a Szingapúri Szemkutatási Intézet kutatója, valamint a Duke-NUS Egészségügyi Iskola professzor asszisztense.

A tanulmány ugyanakkor nem azonosított ugyanilyen eredményeket azok körében, akik gyakran ittak cukorral édesített italokat. „Több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megmondjuk, vajon a diétás üdítők a cukros változatok egészségtelen alternatívái-e” – hangsúlyozta a szakember.

A diétás üdítő általában egészségesebb típusnak mondott, gyakran fogyasztott ital, noha egyre több bizonyíték van arra, hogy az édesítőszerek szintén ártalmasak az egészségre. Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a diétás üdítőt a diabétesz, a szívbetegség és a stroke magasabb kockázatával. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ezen fogyókúrás italok megzavarják a szervezetet, hosszútávon fokozottabb éhséget és nagyobb kalória-bevitelt eredményeznek.

A tanulmány 609 felnőtt bevonásával készült – 73-an 1-es típusú diabéteszben szenvedtek, 510-en 2-es típusúval küzdöttek, 26-an pedig a cukorbetegség nem azonosított típusával. A kutatást a szemkórházban végezték 2009 és 2010 között. A résztvevők életkora átlagosan 64,6 év volt. Az alanyok elmondták, hány üdítő fogy el náluk – ez is a 145 kérdéses kérdőív része volt. A teljes mintában 46,8 százalékuk ivott gyakori üdítőket, 31,2 százalékuk pedig diétás üdítőt. Csaknem egynegyedüknél kialakult a proliferatív diabéteszes retinopátia.

uditok

Azok, akik hetente több mint 3,54 deciliternyi mennyiséget ittak a diétás üdítőből, 2,5-ször nagyobb valószínűséggel betegedtek meg diabéteszben – derült ki a tanulmányból. A kutatók több módosító jellegű adattal is összevetették az eredményeket, így cukorbetegség időtartamával, a dohányzással és a testtömeg-indexel. Azoknál, akik sűrűn fogyasztottak cukorral édesített üdítőt, kevésbé volt jellemző a szemrendellenesség jelentkezése.

„Felfedezéseink, miszerint az átlagos cukros üdítők fogyasztása nincs összefüggésben a proliferatív diabéteszes retinopátia fokozott kockázatával, azt is jelentheti, hogy kevés volt a minta a sok üdítőt fogyasztókból. Egyesítenünk kellett egymással a nagy és a közepes mennyiséget ivók kategóriáját, ez pedig kissé megváltoztathatta a valós kapcsolatot” – mondta el Eva Fenwick a Medscape Medical News-nak.

Hozzátette, hogy bár a tanulmányt korlátozások keretein belül kell értelmezni, mégis további bizonyítékot szolgáltatnak ahhoz, hogy a diétás üdítő ártalmas hatásokkal bír, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a metabolikus szindróma jelentkezését. Mivel a diétás üdítőket alapvetően egészséges alternatívának gondoljuk a cukrosakkal szemben, az orvosoknak különösen fontos tudniuk, hogy ezekkel sem árt vigyázni – s erre figyelmeztetniük betegeiket.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.