A cukorbetegség leggyakoribb okai- vajon önt is veszélyezteti?

A 2-es típusú diabetes-szel diagnosztizált betegek száma növekvő tendenciát mutat. Ennek oka egyrészt a nem megfelelő életmód, valamint az elterjedőben lévő szűrések.

Sajnos mégis sokan vannak, akiknél olyan későn derül fény a magas vércukorszintre, hogy az már szövődményeket okozott. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa a cukorbetegség gyakori okait ismerteti.

 

Helytelen életmód

A 2-es típusú cukorbetegség egyik leggyakoribb oka a helytelen életmód. A nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány számtalan betegség forrása, hiszen igen negatív változásokat hoz létre a szervezetben.

Először inzulinrezisztencia lép fel, vagyis a sejtek kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra. A nagy mennyiségű, valamint gyors felszívódású szénhidrátok feldolgozása egyre több és több inzulint igényel, mely kompenzációként fokozott inzulintermeléshez vezet. Ez a folyamat egészen addig tart, míg a hasnyálmirigy béta sejtjei ki nem merülnek, így lecsökken az inzulintermelés és már nincs ami csökkentse a vércukor szintjét, ezért az megemelkedik.

Mozgáshiány

cukorbetegség okaiMint már említettük, nem csak az egészségtelen táplálkozás, hanem a mozgásszegény életmód is cukorbetegséget eredményezhet. A következtében kialakult hasi zsír (és a láthatatlan zsigeri zsír) inzulinrezisztencát, cukorbetegséget okozhat. Ugyanis ekkor az üres zsírsejtek trigliceriddel telítődnek, melynek következtében a felületük jelentősen megnő, így egy adott felületre jutó inzulin receptorok száma csökken.

Tanulmányok szerint a mozgáshiányra szinte azonnal reagál a szervezet. Ha valaki hirtelen inaktívvá válik, úgy az étkezések utáni glükóz-csúcs egyre magasabb lesz. Amennyiben ez hosszan így marad – vagyis az illető nem kezd el ismét mozogni-, úgy a vércukorszint nehezebben fog visszatérni a normál tartományba, majd később nem is lesz rá képes.

Genetika

A 2-es típusú cukorbetegégre való hajlam öröklődik, így akinek a családjában volt már cukorbeteg, úgy megnő az illetőnél is az esély. Viszont nem törvényszerű, hogy ez be is következzen, ugyanis, ha valaki odafigyel az életmódjára, úgy a betegség kialakulása elkerülhető- ám a rendszeres szűréseken való részvétel erősen ajánlott nekik!

Terhesség

Bár a terhesség maga nem okoz 2-es típusú diabetes-t, ám érdemes megemlíteni, mint rizikó tényezőt. A várandósság során felfedezett cukorbetegséget terhességi – gestacios- diabetesnek nevezzük. Ekkor ugyanis az kismama eleve inzulinrezisztens állapotba kerül, így, ha valakinél már a terhesség előtt fennállt IR, esetleg valamilyen prediabetes, úgy igen könnyen cukorbeteggé válhat a babavárás során. Bár az esetek többségében a probléma a szülés után megszűnik, ám az illető utána már fokozottan ki lesz téve annak, hogy cukorbeteggé válik a későbbiekben- figyelmeztet Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Bizonyos betegségek

Vannak olyan betegségek, melyek fennállása megnöveli a cukorbetegség kialakulásának esélyét (másodlagos cukorbetegség). Ilyen pl. a hasnyálmirigygyulladás/daganat, vagy a cisztás fibrózis, mivel ez a szervünk termeli az inzulint. Ezért, ha egy része sérül, úgy nem lesz képes megfelelően ellátni a funkcióját, és emiatt a beteg inzulinterápiára szorul.

cukorbetegséget provokáló tényezőkEzen kívül még több más betegség is van, melyek esetén megnő a diabetes rizikója. Ilyenek a pajzsmirigy problémák (a pajzsmirigy alulműködés ugyanis gyakran túlsúlyt eredményez, a túlműködés pedig vércukoremelő hatású), a Cushing kór/szindróma, valamint magas vérnyomás, zsíranyagcserezavarok, egyes gyógyszerek szedése, bizonyos fertőzések, genetikai eltérések és immunológiai kórképek esetén is érdemes gondolni rá.

Ha már kialakult a baj

Ha már kialakult a 2-es típusú cukorbetegség, akkor több kezelésimódszer jöhet számításba. Ha az értékek megengedik, úgy már önmagában az életmódterápia(diéta, mozgás) is elegendő lehet, ám súlyosabb esetben gyógyszerre és/vagy inzulinterápiára is szükség lehet. Ezek segítségével az értékek kordában tarthatók, ám ehhez a beteg aktív közreműködése és rendszeres kontroll szükséges!

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.