A cukorbetegek bőre érzékenyebb?

A cukorbetegség előidéz bizonyos változásokat a szervezetben és kihat annak állapotára is, erre utal a bőr különös érzékenysége is

A cukorbetegség a szervezet több pontján előidéz a normálistól eltérő állapotot, beleértve a bőrünket is. Ebből kifolyólag a diabeteszben szenvedők bőre sokkal érzékenyebb és gyakrabban jelentkezik valamilyen probléma ehhez kapcsolódóan. A gyakori fertőzések, bőrszárazság és irritáció csupán néhány tünet, amit a cukorbetegek gyakrabban tapasztalhatnak meg betegségük miatt. Elkerülhetőek-e a bőrproblémák, illetve mivel és hogyan kezelhetőek, ha már kialakultak?

Mikor forduljunk orvoshoz?

A cukorbetegek számára éppen elég figyelmet és fegyelmet igényel, hogy a betegségének megfelelően betartsa a rá vonatkozó előírásokat és a helyes étrendet. Ha eközben bőrén nem várt elváltozásokat tapasztal, nyilván mielőbb szeretné tudni, mi okozza ezek és mennyire kell aggódnia miattuk. Ha tisztában van vele, milyen tünetek alakulhatnak a különböző bőrfelületeken, azt is könnyebben megítélheti, mikor kell rögtön orvoshoz fordulnia.

cukorbetegseg37

Gyűrű alakú foltosodás

Granuloma annulare többnyire szimmetrikusan, gyűrű alakban jelentkező foltok. Színüket tekintve sötétebb barna, lilásbarna, vagy bőrszínűek. Kialakulhatnak a test több pontján a végtagokon és a törzsön, akár egyszerre is. Tapintásuk csomós, kemény. A szakorvossal történt konzultálást követően általában otthon kezelhető speciális krémek segítségével.

Stiff-hand szindróma

A szabálytalan vércukorszint miatt gyakran kialakulhat az egyes típusú cukorbetegeknél. Jellemzője, hogy a bőr megvastagszik, viaszossá, feszessé válik, amitől az érintett terület nehezen mozgatható. Többnyire az ujjakon figyelhető meg, de ritkább esetben a homlok, könyök, vagy a boka területein is kialakul.

Barna folt a lábszáron

A diabeteses dermophatia kb. 1 cm átmérőjű sötét, vagy világosbarna folt megjelenése a lábszáron, mely fájdalommal nem jár. A hámló seb sokkal inkább kozmetikai problémának tekinthető, tehát aggodalomra nincs oka a betegnek.

Eruptive xanthomatosis

A fiatalabb férfiak testén, akiknél még nem sikerült beállítani a vércukorszintjüket megfelelőre, kisebb méretű, sárga csomók alakulhatnak ki.  A bőrelváltozás oka a zsíranyagcsere zavar, melynek kezelése érdekében orvosi beavatkozásra van szükség.

Acanthosis nigricans

Általában a túlsúlyos cukorbetegeknél megfigyelhető tünet, hogy a nyak, hónalj, vagy lágyék környékén a bőr megvastagszik és sötétebb réteg alakul ki rajta. Távolabbról az ápolatlanság hatását kelti, mivel a felszín az elszíneződéstől piszkosnak, szennyezetnek tűnik. A kellemetlen tünet a súlyprobléma kezelésével javítható.

Megelőzés

Az esetek nagy részében megelőzhetőek a bőrproblémák, vagy azoknak egy jelentős része. A rendszeres orvosi kivizsgálások és előírások betartása mellett fokozott figyelemmel kell beadni az inzulint. Szintén hozzájárul a bőr állapotának megőrzéséhez, ha az injekciókat bizonyos időközönként a test egy eltérő pontján kezdjük beadni. A fertőzések elkerülése érdeklben a bőrrész és kezeink tisztítása, fertőtlenítése nélkül ne szúrjuk meg magunkat.

Inkább kérdezzünk, mint kezeljük

A most felsorolt betegségek mellett még számos más bőrprobléma alakulhat ki a cukorbetegeknél beleértve a gombás fertőzéseket, vagy esetlegesen a bőr színének elváltozását. Váladék, fájdalom jelentkezésekor azonnal keressük fel kezelőorvosunkat, illetve kerüljük a tünetek önálló, otthoni kezelését. Fontos szem előtt tartani, hogy a legtöbb esetben rövid idő alatt rendbehozható az adott terület, ami nem is minden esetben igényel orvosi beavatkozást, ennek ellenére mindig inkább szakorvos véleményére hagyatkozzunk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.