8 tipp, hogy kordában tartsuk vércukorszintünket!

Mentsük meg az életünket – megelőzve a cukorbetegséget – azzal, hogy betartunk néhány egyszerű, nem megerőltető szabályt.

A cukorbetegség megelőzéséért mi magunk is nagyon sokat tehetünk. A vércukorszintet kordában tudjuk tartani néhány, cseppet sem bonyolult szabállyal, melyeket rendszeresen figyelembe veszünk. Lássuk azt a 8 tippet, amellyel könnyen megy majd a vércukorszint kontrollálása.

1. Mozogjunk, mintha elő lenne írva

Naponta 20-30 perc mozgásra mindenképp szükségünk van. Elég néhány nap kihagyás vagy nem megfelelő étkezés ahhoz, hogy rosszabbodjon valakinek az inzulin-rezisztenciája. Menjünk biztosra: válasszunk olyan mozgásformát, amelyet élvezünk is, így nagyobb az esélye, hogy nem fogjuk  kihagyni.

2. Egy kis fahéjat…

Tanulmányok szerint a fahéj javítja az inzulin-érzékenységet. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek kevesebb inzulin hormonra van szüksége, hogy a vércukorszintet ellenőrzés alatt tartsa. Az olcsó bolti változatok ugyanolyan jók, mint a drágábbak, a lényeg, hogy fogyasszunk fahéjat!

3. Ha a vérben magas a vércukorszint…

Hatékony a cukorbetegség megelőzésében, ha szedünk alfa-liponsavat. Ez a kiegészítő nagyon értékes a vércukorszint táplálásában, Európában receptre írják fel. Napi két alkalommal 300 milligramm szedése kielégítő.

4. Hagyjuk ki a cukros sport italokat

Kutatók felfedezték, hogy a mozgás 40 százalékkal javítja az inzulin-érzékenységet, és 500 kalóriás veszteség jön létre, ám nem látszik javulás, amikor az elégetett energiát azonnal felcseréljük – többnyire – szénhidrátokra. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy követhessük, hogyan befolyásolják egyes ételek, italok a vércukorszintet. A legegyszerűbb változat az, amellyel 2 órával evés előtt kissé megszúrjuk az ujjunk hegyét, és meg is van a minta. Az eredmény ne legyen 139 mg/dl felett, de nem lehet alacsonyabb 100-nál sem. Ha nem esünk bele ebbe a tartományba, szükségünk lesz másmilyen glükóz-tolerancia tesztre is.

5. Vegyünk egy vércukorszintmérőt

6. Rágcsálnivalók

A tökmag és napraforgómag remek választás. Magnéziumban gazdagok, ez az ásványi anyag pedig harcol az inzulin-rezisztencia ellen – állapította meg egy korábbi tanulmány.

7. Együnk minden 2-3 órában

Ha gyakran eszünk keveset, az megelőzi a vércukorszint nagymértékű esését, amely ráadásul ahhoz is vezethet, hogy nagy mennyiségű cukros ételt vegyünk magunkhoz.

Fotó: 123rf.com

8. Látogassunk el gyakran az orvoshoz!

Amennyiben tiazid diaretikumot szedünk magas vérnyomásra, kérdezzük meg orvosunkat, nem térhetnénk-e át ACE-gátlóra. Egy 2006-os gyógyszervizsgálat szoros összefüggést mutatott ki a vízhajtók okozta alacsony káliumszint és a megnövekedett vércukorszint között.

Fontoljuk meg, mi mindent tehetünk meg egyszerűen és kevés energiaráfordítással a vércukorszint kontrollálásáért – nem fogjuk megbánni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.