4 tipp a cukorbeteg étkezéshez!

Finom fogások, amikről a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk, sőt kifejezetten jót tesz egészségüknek.

A cukorbetegséggel diagnosztizált embereknek folyamatosan nyomon kell követniük vércukorszintjüket és ennek megfelelően étkezniük. Ez nem minden esetben egyszerű, mivel olykor le kell mondaniuk bizonyos finomságokról az egészségük érdekében. cukorbetegseg2

Sokkal könnyebb ezt megtenni, ha tisztában vannak vele, hogy milyen alapanyagokból válogathatnak kedvükre, ezután pedig már csak a kreativitás szabhat határt a finom fogások elkészítésének és elfogyasztásának.

Rostban gazdag ételek

A cukorbeteg étkezés fontos részét kell, hogy képezze a rostban gazdag alapanyagok felhasználása, fogyasztása. Két fajtája különböztethető meg: léteznek oldhatatlan rostok, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, így csak leterheli az emésztőrendszert, ellenben az oldható rostok képesek csökkenteni a koleszterinszintet. Az ezt vizsgáló tanulmányok kimutatták, hogy az oldható rostban gazdag étrendet követő cukorbetegek vércukorszintje sokkal jobb eredményeket mutat.

Fűszerek és gyógynövények használata

Nem csak az ételeinknek, de a szervezetnek is kedvez a természetes fűszerek és gyógynövények felhasználása. A mesterséges adalékanyagok helyett tehát bolondítsuk meg a fogásokat olyan fűszerekkel, mint a frissen őrölt bazsalikom, oregánó, vagy a házi fokhagyma, ami más egyéb kellemes tulajdonsága mellett vértisztító szereppel is bír.

cukorbeteg13

Az összetett szénhidrát a nyerő

Az egyszerű szénhidrátok helyett az összetett szénhidrátokra kell fókuszálniuk az étrend összeállításánál a cukorbetegeknek. Ennek az az oka, hogy az összetett szénhidrát jobb energiaforrás a szervezet számára, miközben az egyszerű szénhidrát a véráramlást is megnehezíti. Ezeket figyelembe véve a gyorsabban felszívódó alapanyagok azok, amiket bátran ehetnek a cukorbetegek is: ilyenek többek között a teljes kiőrlésű élelmiszerek, a barna rizs, a bab, vagy a zab.

A fehérjék szerepe a diabétesznél

Nem szabad megfeledkezni az elegendő mennyiségű proteinbevitelről sem, ennek ugyanis számos pozitív hatása van a szervezetre, amit még inkább értékelni kell diabétesz esetén. Többek között elősegíti a súlycsökkenést, illetve kimutatható, hogy a fehérjében gazdag étrendet élő emberek éberebbek, energikusabbak.

A cukrozott, magas szénhidráttartalom helyett tehát jó döntés a zsírszegény, száraz húsokat választani és ízlésünk szerint elkészíteni. Az itt felsorolt tanácsok betartása mellett ajánlott minden esetben a kezelőorvosunkkal is konzultálni, hiszen a cukorbetegség személyenként eltérő lehet, így bizonyos esetekben szükséges a speciális, egyedi étrendterv kidolgozása és betartása az állapotunk koordinálása érdekében.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.