14 tipp a perifériás neuropátia megelőzésére – 2. rész

A vércukor-szabályozástól a kapszaicinig

Az idegkárosodás, melyet az orvosok neuropátiának hívnak, gyakori komplikáció az 1-es és 2-es cukorbetegség esetén. Lehet-e tenni valamit a diabéteszes perifériás neuropátia megelőzése érdekében?

Cukorbetegség esetén sajnos két gyakori komplikációval is lehet számolni. Az idegkárosodás, amelyet az orvosok neuropátiának neveznek, az 1-es és 2-es diabétesz gyakori szövődménye. A perifériás azt jelenti, hogy érintve vannak a lábak, kezek, talpak és a karok.

A diabéteszes perifériás neuropátia (DPN) olyan, mint a zsibbadás, az égető érzés, szúrás vagy olyan érzés, mintha tűkkel szurkálnák a testrészeinket. Túlsúly, magas vérnyomás és magas triglicerid-szint, valamint az artériákbeli plakk-képződés esetén kialakulásának esélye megnő.

Mit tehetünk a diabéteszes perifériás neuropátia megelőzése érdekében? Cikkünk első részében az első 7-ről volt szó. Nézzük a többit is.

8. Kiegészítők: bár további kutatásokra van szükség, a korai vizsgálatok azt sugallják, hogy az alfa-lipoinsav (ALA) és az acetil-L-karnitin antioxidánsok megóvhatják és javíthatják az idegeket, és csökkenthetik a fájdalmat. Mielőtt azonban szedni kezdenénk, fontos egyeztetni róluk orvosunkkal. Az étrend-kiegészítők ugyanis okozhatnak gondokat egyes embereknél és bizonyos gyógyszerekkel keverve.

9. Akupunktúra: egy tanulmány szerint az akupunktúra a hagyományos gyógyszereknél jobb a diabéteszes perifériás neuropátia tüneteire, s jellemzően a mellékhatások esetében is. Arra készteti a szervezetet, hogy használja az immunrendszer energiáit a gyógyítás és fájdalomcsökkentés céljából. Keressünk szakképzett orvost, aki végez akupunktúrát.

10. Relaxáció és meditáció: az olyan gyakorlatok, mint a jóga, masszázs, irányított vizualizáció, mély légzés gyakorlatok, tai chi vagy akár a hipnózis segíthetnek csökkenteni a pulzust, a vérnyomást és a stressz egyéb jeleit, amelyek a krónikus fájdalom és kellemetlenség kezelését megnehezítik. A tudományos eredmények vegyesek, de sokan hatékonynak találják ezeket a módszereket.

11. Illóolajak: a növényi kivonatok, beleértve a rozmaringot, a levendulát, az eukaliptuszt, a kamillát és a borsmentát hatásosak lehetnek a bőrbe dörzsölve, vagy aromaterápiaként alkalmazva a fájdalom kezelésében. Csökkentik a stresszt is, amely abból adódik, hogy nehezen tudunk mit kezdeni a diabéteszes perifériás neuropátia jelenleg gyógyíthatatlan állapotával. Ha azonban az illóolajat közvetlenül a bőrre rakjuk, érdemes másik olajjal keverni, hogy felhígítsuk.

Fotó: 123rf.com

12. Kezeljük lábunkat óvatosan: mivel az idegkárosodás megnehezítheti annak kiderítését, hogy valami nincs rendben, próbáljuk elkerülni a láb sérülését. Ne járjunk mezítláb és bizonyosodjunk meg róla, hogy a cipőink megfelelően illeszkednek. Minden nap friss zoknit hordjunk. Óvatosan vágjuk a körmünket. Ellenőrizzük naponta a repedéseket, hólyagokat és sebeket, s évente legalább egyszer nézessük meg orvossal a lábunkat.

13. Biofeedback: a krónikus fájdalom egyike azoknak az állapotoknak, amelyben ezt a terápiát alkalmazzák. Miközben megtanuljuk a relaxációs technikát, életjeleinket, így a szívverésünket és vérnyomásunkat szenzorokkal követik. Eredményeinket megtekinthetjük a monitoron, láthatjuk, mennyire teljesítünk jól – s dolgozunk azért, hogy a megfigyelés nélkül is így legyen.

14. TENS: súlyos fájdalom esetén orvosunk javasolhatja az ún. transzkután elektromos idegstimulációt. Olyan készülékről van szó, amely kis elektromos impulzusokat küld át a bőrön, ahol fáj, vagy a gerinc mentén. Az ötlet lényege blokkolni vagy összekeverni a fájdalomkiváltó üzeneteket, amelyeket a test az agynak küld. Általában biztonságos, de kevés bizonyíték áll rendelkezésre a hatékonyságát tekintve diabéteszes perifériás neuropátia esetén.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.