12 intő jel, hogy a vércukorszint kicsúszott az ellenőrzésünk alól – 1. rész

A diabétesz klasszikus, árulkodó jelei

Nem stimmel velünk valami mostanában? Kimerültek vagyunk, gyakran kell vécére mennünk, olykor szédülés, lábdagadás gyötör? Valószínű, hogy a vércukorszint kicsúszott ellenőrzésünk alól. Tudjuk meg, így van-e!

A diabétesznek avagy cukorbetegségnek vannak klasszikus, árulkodó jelei. Természetesen, ha az ember korábban nem érezte magát betegnek, nem gondol bele, hogy talán erről lehet szó. Lássuk, mely intő jelekre kell odafigyelni, amelyek alapján diabéteszre gyanakodhatunk – vagy mikor lehet baj már megállapított cukorbetegség esetén a jelentkező tünetekből.

  1. Szomjúság és gyakori vizelési inger

A szomjúság és a gyakori vizelési inger két klasszikus cukorbetegség-jel, melyeket a vérben levő túl sok cukor okoz. Mivel a vesék keményebben dolgoznak a cukor kiszűréséhez, több folyadékot vonnak el a szövetekből, ezért a szokásosnál gyakrabban kell vécére mennünk. A szomjúság azt jelzi, ideje újratölteni az elveszített folyadékot. Vigyázat: ha nem fogyasztunk eleget, kiszáradhatunk!

  1. Kimerültség

A fáradtság egy másik jele annak, hogy a vércukorszint nincs ellenőrzés alatt. Amennyiben a cukor – ahelyett, hogy a test sejtjeibe tartana – a véráramban marad, az izmok nem kapnak elegendő üzemanyagot az energiatermeléshez. Ennek hatására lehetünk kissé fáradtak, de rendkívül kimerültek is, amely alvásra késztet. A cukorbetegséggel élők gyakran fáradtnak érzik magukat egy-egy nagyobb étkezés után.

  1. Forog velünk a helyiség

A szédülés és a remegés az alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia árulkodó jele. Mivel az agynak glükózra van szüksége a megfelelő működéshez, ez az állapot komoly kockázattal jár, sőt életveszélybe is sodorhat, ha nem kapunk segítséget. Egy pohár gyümölcslé rövidtávon képes megemelni a vércukorszintet. Ugyanakkor, ha remegtünk vagy szédültünk, beszélnünk kell orvosunkkal: lehet, hogy szükséges módosítani a gyógyszereken vagy az étrendünkön.

Fotó: 123rf.com

  1. Kezünk-lábunk dagad

Ha magas a vérnyomásunk és cukorbetegség esete is fennáll, e két állapot károsíthatja a vesék képességét a hulladékok és folyadékok szűrésére, ahogy múlik az idő. Amint a víz felgyülemlik a testben, a kéz és láb megduzzadhat – ez annak a jele lehet, hogy vesebetegséggel küzdünk. A vese megfelelő működését megőrizhetjük, ha az előírt módon szedjük a cukorbetegség és a vérnyomás elleni gyógyszereket. Segíthet még az étrend módosítása.  Működjünk együtt táplálkozási szakemberrel a vércukorszint kordában tartása érdekében.

  1. Zsibbadás vagy bizsergés

Az idegkárosodás (az ún. perifériás neuropathia) ugyancsak a krónikusan megemelkedett vércukorszint jele lehet. Ez zsibbadást vagy bizsergést vált ki a kezekben és a lábakban, de a páciens ilyen esetben nem érez fájdalmat és a hőmérséklet változását sem érzékeli. Vagyis, a neuropátiás ember nem biztos, hogy észrevesz magán egy vágást, vagy azt, hogy egy sérülése elfertőződött. De túlérzékeny is lehet – súlyos vagy állandó fájdalmat érezhet egy, ilyet alapvetően nem okozó stimuláció esetén is. A rendszeres lábvizsgálat érdekében orvosunkhoz kell fordulnunk.

  1. Gyomorprobléma

A diabétesz károsítja a gyomor kiürítését és az étel zavartalan mozgatását segítő ideget az emésztőrendszerben. Amennyiben gyomrunk nem képes elég gyorsan kiürülni, az úgynevezett gasztroparézis esete áll fenn és olyan kellemetlen hasi problémákkal szembesülhetünk, mint az émelygés, hányás, puffadás, gyomorégés vagy teltségérzet – közvetlenül az étkezés megkezdése után vagy az evést követően hosszabb ideig. A gasztroparézis megnehezítheti a cukorbetegség kordában tartását és kezelését.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.