10 tévhit a cukorbetegségről

„Diabétesz diéta”: már a szavak hallatán is frusztráltnak és túlterheltnek érzi magát az ember. Érdemes helyre tenni néhány cukorbetegséggel kapcsolatos tévhitet!

Legalább 10 diabétesz diétával kapcsolatos tévhit van, amelyet bizonyára hallottunk már, vagy magunk is így gondoljuk. Ilyen például, hogy a sok cukor fogyasztása okoz cukorbetegséget, túl sok szabály betartása kell a diabéteszes étrendhez, vagy hogy kedvenc ételeinkről le kell mondanunk. Tegyük tehát tisztába a dolgokat!

1. A sok cukor diabéteszt okoz

Sokan nem értik a cukorbetegség valódi okát. Túl sok cukrot enni nem elég ahhoz, hogy diabéteszes legyen valaki. A diabétesz akkor kezdődik, ha valami megzavarja a szervezet képességét arra, hogy a megevett ételt energiává alakítsa.

Diabétesz esetén a szervezet az ételt glükózra bontja, a cukor egy típusára, mely a sejtek energiájához kell. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli. Az inzulin segít a testben a sejteknek felhasználni a glükózt „üzemanyagként”.

A diabétesz három fő formája közül első az 1-es típusú diabétesz, akkor jelentkezik, ha a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni. Inzulin nélkül a vérerekben felhalmozódik a cukor. Ezért az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek inzulint kell szervezetükbe juttatniuk, hogy a cukor megfelelően a sejtekbe jusson.

Ez a betegség általában fiataloknál kezdődik vagy gyermekeknél. Kutatók szerint oka lehet, hogy valami rosszul működik az immunrendszerben. A 2-es típusú diabétesz akkor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, az nem működik megfelelően, vagy mindkét eset fennáll.

cukorbetegseg39

Az elhízás a leggyakoribb oka. Bármely életkorban jelentkezhet. A terhességi diabétesz a várandós anyák egy részénél fordul elő. A terhesség alatti hormonváltozások meggátolják az inzulint a megfelelő működésben. Az ilyen kismamák általában kapnak inzulint. Az állapot elmarad, miután a gyermek megszületik.

2. Túl sok szabály van a diabéteszes étrendben

Valóban, ha valaki cukorbeteg, szüksége van étrendje megtervezésre, ám az alapszabály egyszerű: olyan ételeket kell fogyasztani, melyekkel megfelelően elvégezhetjük napi tevékenységeinket, és gyógyszereinkkel együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a vércukorszintet minél közelebb tartsuk a normális szinthez.

3. A szénhidrátok rosszak a diabéteszben szenvedőknek

Ellenkezőleg, a szénhidrátokra a cukorbetegnek is szüksége van. Részei a diabéteszes, de úgy általában az egészséges étrendnek is. Ezeknek van a legnagyobb hatása a vércukorszintre. Diabétesz esetén érdemes arra odafigyelni, mennyit fogyasztunk belőle, és milyet!

A legmegfelelőbb szénhidrátok kiválasztása persze szükséges, a listát könnyedén megmondja egy dietetikus. A szénhidrátok szükségesek, mivel fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak. Ajánlottak a teljes kiőrlésű kenyerek, a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek.

4. A fehérje jobb, mint a szénhidrát

Mivel a szénhidrátok gyorsan hatnak a vércukorszintre, ezekből kicsit kevesebbet, a fehérjékből pedig kicsit többet érdemes enni, de nem túl sokat! Ez problémát okozhat a diabéteszesnek. A fehérjében gazdag ételek – így például a hús is – telített zsírban is gazdagok. Túl sokat enni belőle emeli a cukorbeteg esélyét a szívbetegségekre. Egy diabéteszes napi kalória-bevitelének 15-20 százaléka lehet fehérje.

feherjek1

5. Az inzulin használat mellett bátran lehet enni

Ez nem igaz! Aki inzulint használ, annak is be kell tartania az étkezésre vonatkozó szabályokat. Nem szabad bármit megenni nagy mennyiségben, azzal, hogy nem gond, majd egy kicsit több inzulin adunk be magunknak és stabilizáljuk a vércukorszintet. Azt különben is az orvosunk tudja megmondani, mekkora a biztonságos adag inzulin. Önként ne variáljuk!

6. Fel kell adni a kedvenc ételek fogyasztását

Nincs rá ok, hogy feladjuk, helyette inkább változtassuk meg az elkészítésük módját; változtassuk meg, hogy milyen ételeket fogyasztunk mellettük (például, a hús mellé salátát együnk köretnek)! Mérsékeljük az adag méretét, legyen a kedvenc étel jutalom azért, mert egyébként betartjuk az étkezési szabályokat. A mértéktartásra és az ételek elkészítésére vonatkozóan is kikérhetjük a dietetikus tanácsát.

7. Nem ehetünk desszertet diabétesz esetén

Ez sem igaz: mesterséges édesítőszerekkel a desszertekben fogyaszthatunk édességeket. Kisebb adagokat is ehetünk belőlük: például, két gombóc helyett csak egy gombóc fagyit kérjünk, vagy felezzük meg a desszert adagot egy barátunkkal!

Az édességet is használhatjuk önmagunk jutalmazásaként a helyes étrend betartásáért. Tegyük a desszerteket táplálóbakká például, teljes kiőrlésű gabonából, friss gyümölcsből, növényi olajjal készítsük! Számos esetben kevés cukorral is ugyanolyan finomak lehetnek. Jégkrém és torta helyett akár gyümölcsös zabpehely-sütit, gyümölcsös joghurtot is élvezhetjük.

8. A mesterséges édesítők veszélyesek a diabéteszesekre

Ami ebből igaz, csak az, hogy mivel a mesterséges édesítőszerek sokkal édesebbek, mint egy azonos mennyiségű cukor, kevesebb kell belőlük. Egy dietetikus segít meghatározni, mely édesítők a legmegfelelőbbek számunkra, és milyeneket használjuk főzéshez, sütéshez.

cukor_stevia1

9. Speciális diabetikus ételeket kell enni

Azok az ételek, amelyek a cukorbetegség esetén javasoltak, a család bármely másik tagja számára is egészséges választások. Nincs szükség speciális ételekre! A különbség a diabetikus és a normál étrend között, hogy a cukorbetegnek jobban oda kell figyelnie arra, mit eszik, vagyis a teljes kalória-bevitelre, a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje mennyiségére, amit elfogyaszt. Dietetikus segítségével könnyen megtanulható ez az odafigyelés.

10. A diétás ételek a legjobb választások a cukorbetegeknek

Csak mert egy termék címkéjén az áll, „diétás”, nem biztos, hogy a legjobb választás a cukorbetegek számára. Ezek a termékek többnyire drágábbak, és nem egészségesebbek, mint amelyeket a bolt egyéb részein találunk!

Csak megfelelően kell elkészítenünk és fogyasztanunk őket. Mindig olvassuk el figyelmesen egy étel összetételét, és a kalória mennyiségét! Ha kétségeink vannak, kérdezzük meg a termékeket illetően dietetikusunkat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.