Cukorbetegség (diabetes mellitus)

A diétát mindig személyre szólóan kell meghatározni. A napi tápláléknak tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot.

Az étrendi kezelés célja, hogy

– az optimális testtömeget és tápláltsági állapotot elérjük, majd megtartsuk,

– a vércukorértékeket a normális értékekhez legközelebb eső tartományban tartsuk,

– a szövődmények kifejlődését megelőzzük, illetve késleltessük a táplálkozási tényezők optimális kihasználása révén.

Miért kell diétázni?

Egészségeseknél az étkezéseknél elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több-kevesebb inzulint termel.

Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukor bejutását segítse a sejtekbe. Igen sok cukorbetegnél a saját inzulintermelés, vagy a termelődő inzulin hatása oly mértékben károsodott, hogyha kívülről nem juttatnánk be inzulint, a sejtek éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát a vérben igen magas cukorszintet eredményezne.

Pusztán étrendi kezelésen vagy a diéta mellett vércukorcsökkentő tablettákat szedő cukorbetegeknek azért kell diétázniuk, mert az egyes étkezésekhez szükséges többlet inzulinmennyiséget szervezetük csak részben képes kiválasztani.95561Az inzulint is kapó cukorbetegeknek pedig figyelembe kell venni az alkalmazott inzulinok hatásgörbéjét, és ennek megfelelően megtervezni az étkezések számát, időpontját és szénhidráttartalmát.

Az étrend energiatartalma:

Táplálékkal bevitt energia mennyisége az optimális tápláltsági állapot elérését kell hogy szolgálja.

Ez azt jelenti, hogy

– ha az Ön testtömege több a kívánatosnál, akkor Önnek csökkentett energiatartalmú étrendet kell fogyasztania mindaddig, míg a testtömege a kívánt szintre nem csökken. (Nők esetén 1000 – 1400 kcal/nap, férfiak esetén 1400 – 1800 kcal/nap az ajánlott energiabevitel). Ha Ön nem tudja eldönteni, hogy túlsúlyos-e, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy az alábbi képletet tanulmányozza.

A testtömeg indexet (TTI) úgy számítjuk ki, hogy a kg-ban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével.

PI: egy 1,76 m (176 cm) magas, 75 kg testtömegű egyén testtömeg indexe: 75:1,762, 75:3,0976 = 24,2. A TTI normális értéke 20-25 között van.

Az elhízás mértékének megítélése a testtömeg index (TTI) szerint:

Enyhe fokú elhízás: TTI értéke 25,1 – 27,05 között.

Mérsékelt elhízás: TTI értéke 27,1 – 31,0 között.

Súlyos elhízás: TTI értéke 31,1 – 44,0 között.

Igen súlyos elhízás: TTI értéke 44,1 felett.

– Normális testtömeg esetén az energiaegyensúly biztosítását szolgáló energiatartalmú étrendet ajánlatos Önnek fogyasztani, hogy a kívánt testtömeget tartani tudja. (Nőknél ez 1600 – 300 kcal/nap, férfiaknál 2000 – 3500 kcal/nap energiabevitelt jelent).

Alultápláltság (soványság) esetén a normális testtömeg eléréséig több energiát tartalmazzon az étrend, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

Ezen a ponton arra kérjük Önt, vizsgálja meg, hogy az aktuális testtömege hogyan viszonyul a normális testtömegéhez. Próbálja meghatározni, hogy milyen energia- és szénhidráttartalmú ét­rendet ajánlana önmaga számára.9557TTI (testtömeg index, angolul: Body Mass Index BMI) =          testtömeg (kg)/magasság (m)

BMI kalkulátor

Az étrend tápanyag összetétele:

Igen fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) meg­felelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban, ami annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia 15-20 %-a fehérjéből, 30 %-a zsírból, 50-55 %-a szénhidrátból kell, hogy származzék. Ha ezen kedvező tápanyagbeviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát és több zsírbevitel, vagy több fehérjebevitel lesz jellemző az étrendre, úgy a táplálkozással összefüggő betegségek (pl. elhízás, szív- érrendszeri megbetegedések) kockázata jelentősen nőhet.

Az energiát nem adó mikro tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) szintén a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben kell, hogy jelen legyenek a napi táplálékban, mert ez is az egészség megőrzését szolgálja. Ezt csupán a megfelelően összeállított étrend képes biztosítani. A diéta energia- és szénhidráttartalmát egyidejűleg ajánlatos meghatározni és az étrend összeállításakor figyelembe venni, mert a kettő elválaszthatatlanul összetartozik.

Legfontosabb gabonafélék, édesipari termékek szénhidrát- és energiatartalma

Szénhidrát- és energiatartalom

Így pl. egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnél ez azt jelenti, hogy 900 kcal/nap energiát, a napi összes energiabevitel felét kell a szervezetbe juttatni szénhidrát formájában.

Ha 1 g szénhidrát elégetése során 4 kcal energia keletkezik, akkor 900:4 = 225. Egy 1800 kcal napi energiatartalmú étrendnek tehát 225 g szénhidrátot kell tartalmaznia.

Forrás: