Sminktörténelem: arc és száj

Sokan el sem tudják képzelni a „létezésüket” smink nélkül, ha mégis zavarban vannak. Vajon honnan ered az arcfestés hagyománya?

Meglehet, hogy egyfajta álarc a smink, de talán inkább a tetszeni vágyás és a divat egyik változatos megnyilvánulása az emberi kultúrában. Nézzük, hogy honnan ered az arc festésének és az ajkak rúzsozásának hagyománya.

Arcfestés

Az arcfestés szinte egyidős az emberi kultúrával. Mivel az ember bőre alapvetően csupasz, így védtelenebb, sebezhetőbb is, mint az állatok tollal vagy szőrrel borított teste. Az ősi kultúrákban inkább rituális, vallási jelentősége volt az arc- illetve testfestésnek, ami által a törzs tagjai átalakulhattak, vagy a hierarchiában elfoglalt helyüket jelezték egymásnak.

Más színeket festettek magukra, ha harcolni indultak, vagy ha megidézték a törzs szellemeit. A mai kultúránkban ennek a jelentősége nagyrészt elveszett már, és csak a tetszeni vágyás, a szépség fokozása a cél. A nők nagy része festi az ajkát és a szemét, amellyel jóval hangsúlyosabbá teszik ezt az egyébként is feltűnő két területet. Vajon miért? Vajon tisztában vagyunk-e ennek okával, vagy csak egyszerűen követjük a divatot, anélkül, hogy átgondolnánk, milyen hatást szeretnénk elérni?

alapozo3

A száj színezése, fényezése, rúzsozása

Desmond Moris híres antropológus, etológus szerint az emberi ajkak az összes többi emberszabású fajétól eltérnek abban, hogy erőteljesen kifordulnak, annyira kifelé görbülnek, hogy láthatóvá válik a nyálkahártya egy része is. A viselkedéskutató szerint a közszemlére tett ajaknyálkahártyának szexuális szerepe is van. Erotikus izgalomban megduzzad, sokkal pirosabbá válik, és jobban kidomborodik.

Ezáltal nemcsak érzékenyebb lesz, de sokkal feltűnőbb is. Továbbá hasonlóan reagálnak, mint a női nemi szervek, csak sokkal láthatóbbak. Ezáltal a nők nemi izgalma megjelenik az ajkukon, ami segít a férfiaknak eligazodni a nők vágyaiban, illetve szexuális jelzőingerként is szolgál. Ennek fényében érthetőbbé válik, miért festik a nők évezredek óta pirosra, fényesre az ajkukat. Akiket a természet vagy valamilyen mesterséges beavatkozás az átlagosnál duzzadtabb vagy élénkebb színű ajkakkal áldott meg, azok automatikusan erőteljesebb szexuális jelzéseket sugároznak.

ruzs2

Nem véletlen, hogy egyre divatosabb lett az ajakfeltöltés, ami még inkább fokozza az ajkak feltűnőségét, különösen akkor, ha ki is van rúzsozva. Abban az esetben, ha gyakran sminkeljük magunkat, megeshet, hogy smink nélkül szinte meztelennek érezzük magunkat, és nem szívesen mutatkozunk mások előtt. Mindenképpen az önbizalomhiány, az önértékelés hiánya állhat ekkor a háttérben, hiszen azt gondoljuk, smink nélkül sokkal, de sokkal csúnyábbak, öregebbek, ráncosabbak, érdektelenebbek vagyunk, mint kifestve.

Ez persze koránt sincs így, gyakran mások észre sem veszik ezt a kis különbséget, csak mi érezzük így. Egy idő után sajnos megtörténhet, hogy az illető nem szívesen alszik máshol, nem megy strandra, vagy nem végez olyan sportot, ahol nem sminkelheti magát. Beszűkíti tehát az életét, mert túl nagy jelentőséget tulajdonít egy olyan dolognak, aminek nem kellene.

Forrás: kamaszpanasz.hu